Grabbgäng räddade 21 fågelungar

1 av 5 | Foto: Killarna stod för tisdagens hjälteinsats – även en på kommunen hjälpte till när hon såg räddningsaktionen.
SVENSKA HJÄLTAR

När William och hans vänner såg att fågelungarna fastnat i en fontän såg de inget annat val än att rycka in, skriver P4 Blekinge.

– Vi kände att "vi måste fixa det här”, säger William till Aftonbladet.

William Tillström, 23, och hans tre tre vänner Ola, Felix och Ari var på väg med bilen för att äta pizza och fira skolans slut när de var tvungna att göra en hjälteinsats. Vid rondellen nära Ronneby Stadshus såg de att en storkrakemamma och hennes 21 ungar försökte ta sig över vägen – men på grund av trafiken fick fågelfamiljen panik.

– De hoppade i rondellens fontän, och det var lätt för dem, men när de skulle upp på andra sidan kunde de inte komma upp då kanten var hög, säger William.

Kavlade upp byxorna och hoppade i

William och hans vänner såg inget annat val än att stanna bilen för att hjälpa fågelfamiljen ur fontänen.

– Vi kände att ”vi måste fixa det här”.

Fågelmamman blev rädd för dem och lyckades ta sig till ån intill, men inte ungarna. Så Ari och Felix kavlade upp byxorna och hoppade i – och William och Ola sprang med ungarna och släppte dem i ån, samtidigt var de tvungna att hindra trafiken.

– Bilisterna fattade att det var något på gång, det var bara någon som tutade.

Allting slutade gott och fågelfamiljen var återförenade och kunde simma iväg. Det här var dock inte första gången killarna hjälpte djur i nöd. 

– Vi är naturintresserade allihopa, vi brukar stanna och rädda ormar och grodor.

"Det var en fantastisk insats"

Folk som arbetar i stadshuset såg hela räddningsaktionen och hyllar killarna på sin Facebooksida: "När några av de små liven slet sig och sprang runt bland bilarna var vi många som höll andan och blundade. Men slutet gott - allting gott. Tack för goda gärningar!"

– Det var en fantastisk insats, säger Petra Sapic, kommunikatör på Ronneby kommun.

ARTIKELN HANDLAR OM