Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Tjejerna svenska hjältar – i Afrika

”De här barnen hade ingen som ville ha dem”

70 barn i Ghana har redan valt sin svenska hjälte.

Men det fick bli två.

Mikaela Lindström, 20, och Elina Bergström, 19, från Sveg.

När Mikaela och Elina tog studenten 2008 ville båda ut och resa.

Men till skillnad från flera av sina kompisar ville de inte backpacka i Asien eller åka på en charter till Medelhavet.

De ville göra en insats.

–?Det kändes självklart att jobba som volontärer. Och eftersom vi båda älskar barn var det naturligt att söka sig till ett barnhem, säger Elina.

Tjejerna valde att åka till Ghana för att hjälpa till på ett barnhem i den lilla byn Akwakwaa – två timmars bilfärd från huvudstaden Accra.

Inför resan startade tjejerna en insamling – och lyckades få ihop närmare 30 000 kronor. Men när de kom fram till barnhemmet i Ghana fick de en chock.

– Förhållandena var katastrofala och flera barn var väldigt sjuka. Totalt bodde cirka 70 barn på barnhemmet. Det fanns inga toaletter och knappt någon personal, säger Mikaela.

Byggde åtta toaletter

För att förbättra förhållandena valde tjejerna att bygga åtta toaletter för pengarna de hade samlat in. Men det viktigaste arbetet var all tid de la ner på barnen.

–?Man märkte verkligen vad vår närhet betydde. De här barnen hade ingen som ville ha dem. Och barnhemmet var så underbemannat att de inte ens kunde få en kram varje dag, säger Mikaela.

Så när tjejerna kom tillbaka till Sverige var båda säkra på en sak: de skulle återvända.

I somras åkte Mikaela tillbaka. Och i måndags reste Elina ner för att hjälpa till på barnhemmet igen. Inför resorna har tjejerna samlat in ännu mer pengar. Totalt har de fått ihop närmare 100?000 kronor. Men barnhemmets framtid är ändå hotad.

– Just nu är standarden alldeles för dålig. Så myndigheterna kan tvinga det att stänga. Men då kommer barnen att spridas ut och förlora de få vänner de har, säger Elina.

Förändrar världen

Därför har de nu anlitat en person som arbetar på de sociala myndigheterna i Ghana. Tillsammans har de räknat ut vad som krävs varje månad för att barnhemmet ska klara sig.

– Vi ska se till att vi får in pengarna. Många säger att vårt arbete inte spelar någon roll eftersom det finns så många fattiga barn. Men om alla tänkte så skulle ju ingenting förändras i världen, säger Mikaela.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.