Linnea, 12, har ett stort hjärta

Hennes insamling för vietnamesiska barn med hjärtfel har redan räddat livet på Trung, 8, och fler står på tur

Linnea Niklasson, 12, vann kampen mot sina svåra hjärt­problem.

Nu hjälper hon andra.

Hittills har hon räddat livet på två pojkar i Vietnam – och fler står på kö.

– Alla som behöver borde ha samma rätt att få en ­operation, säger Svenska Hjältars Barn­hjälte 2012.

Bui Duc Trung, 8, står vid grinden och väntar. Han har tagit ­ledigt från skolan för att Linnea ska komma. Linnea som räddade hans liv och gav familjen hopp om en ljusare framtid.

Hon gick upp tidigt för att resa från sitt hem i centrala Hanoi till Thanh Giang där familjen Bui bor, mitt i ingenstans på den sömniga vietnamesiska landsbygden.

Linnea kliver ur bilen och springer fram till Trung som ­hälsar med sitt bredaste tandlösa leende. De säger ingenting, men det gör inte så mycket.

– Jag kan inte prata med Trung men jag förstår ändå vad han menar. Han är som en bror för mig och jag tror att det är för att vi har gått igenom samma sak, säger Linnea.

Hon föddes med flera svåra hjärtfel och fick kämpa sig igenom sina första år i livet. Operationer avlöste varandra och Linnea hann bli två år innan hon kunde dricka ur en nappflaska på egen hand.

Enkel operation – i Sverige

När Linnea var fem år kunde ­familjen pusta ut och inse att hon hade vunnit kampen mot sjuk­domen. Samtidigt föddes Trung i Vietnam med ett hål i skilje­väggen mellan hjärtkamrarna – ett vanligt hjärtfel som kan rättas till med en relativt enkel operation.

Om man bor i Sverige vill säga. I Vietnam är situationen en helt annan. För Trungs familj skulle den livsnödvändiga operationen kosta mer än 20 månadslöner.

Trungs pappa är sjuk sedan många år och mamman säljer frukt på marknaden – mango, bananer, litchi och guava. Men det räcker knappt till att mätta familjen.

– Trungs föräldrar hade inte råd med hans operation, men jag tycker det är viktigt att folk inte blir sämre behandlade bara för att de inte har pengar. Om jag inte hade blivit född i Sverige hade jag ­säkert inte stått här i dag, säger Linnea som växte upp i Stockholm men flyttade till Hanoi till­sammans med sin familj för ett och ett halvt år sedan.

Ser yngre ut än sina 8 år

Linnea och Trung spelar fotboll på framsidan av huset som en gång i tiden måste ha varit turkost, av den flagnande fasaden att ­döma. Här bor familjen Bui – fem personer i ett rum utan kök. ­Maten lagar de i ett uthus i trädgården som känns som en enda stor koja, med kassavabuskar som ett skyddande tak mot höstsolen.

Trung har hunnit fylla åtta år, men han ser mer ut som fem. Annars syns det inte att han för bara ett år sedan var svårt hjärtsjuk, att det var bråttom att få till en operation.

Då gick Linnea första året på ­Internationella skolan i Hanoi och fick i uppgift att djupdyka i ett valfritt ämne. Hon valde hjärtat. Nu skulle hon försöka förstå var alla hennes ärr kom ifrån.

Hon läste böcker, intervjuade experter och besökte ett hjärtsjukhus i Hanoi – en chockerande upplevelse för då elvaåriga Linnea.

”En läskig upplevelse”

– Jag höll mammas hand jättehårt och tänkte att jag kunde ha ­varit det där barnet som låg i mammas famn och fortfarande inte ­hade fått träffa doktorn. Det var en läskig upplevelse som jag aldrig kommer att glömma, säger hon.

Där och då bestämde sig Linnea för att hjälpa andra och startade en insamling för hjärtsjuka barn i Vietnam. Hon klippte ihop en film med bilder från sin egen uppväxt och gick upp på scen inför skol­elever i tusental och deras ­föräldrar för att be om stöd. Pengarna rullade in och Linnea kontaktade en hjälporganisation som presenterade henne för Trung.

Några månader senare satt hon vid Trungs sjuksäng och vinkade av honom inför operationen. Han vaknade upp ur narkosen med ett helt hjärta och en nyvunnen framtid.

– Jag kände mig lättad, glad och hoppfull. Det är skönt att veta att jag har räddat ett liv och nu när Trung är räddad finns det fler som kan hjälpa till att försörja familjen, säger Linnea.

Hon tar Trung i handen och ­visar honom alla presenter hon ­tagit med sig – en boll, leksaks­bilar och FC Barcelonas matchställ som han genast byter om till. Nu går Trung i skolan och har storslagna planer inför framtiden.

– Jag vill bli pilot, säger han och stoppar munnen full med torkad litchi.

Sedan ändrar han sig plötsligt.

– Nej, förresten. Jag vill bli ­läkare.

Vill hjälpa minst 10 barn

Nu har han möjlighet att bli det också. Tack vare Linnea och hennes starka drivkraft att rädda liv. Pengarna hon samlade in under våren räckte till ytterligare en operation och den nioårige bondsonen Quach Dai Phu Gia fick chansen att leva ett friskt liv.

Sedan dess har Linnea hunnit lansera en ny sajt och fått in ytterligare 20 000 kronor som räcker till en eller två operationer. Målet är att tio barn ska ha fått en hjärtoperation innan Linnea och hennes familj lämnar Vietnam om fem till tio år.

Men först ska Linnea hyllas på den stora hjältegalan på Cirkus.

– Det kommer att bli roligt men lite pirrigt att stå inför så många människor på galan. Men jag känner mig stolt och vill visa det för hela världen så att jag kan hjälpa ännu fler barn.

Linnea Niklasson – Årets Barnhjälte 2012

Juryns motivering:

”Linnea är en Svensk Hjälte för att hon, efter att ha besegrat sin egen svåra hjärtsjukdom, drog i gång en kampanj som i sin tur räddade livet på två vietnamesiska pojkar.”

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.