PRESENTERAS AV

– Varje människa har en hjälte i sig

SVENSKA HJÄLTAR

JURYN #3 Diplomat Jan Eliasson

Foto: VETERAN I JURYN Jan Eliasson sitter i juryn för tredje året. – Det är vardagsmodet vi ska visa. Om man sätter upp en piedestal blir det svårt att klättra dit upp.

Varför vill du vara med i juryn?

– Jag jobbar ju med internationellt hjältemod över världen och nu ser jag hur viktigt det är att vi uppmuntrar vardagsmodet och varje enskild människas ansvar. På nästan alla plan kan man göra något – och det ska belönas och synas.

Vad är en hjälte för dig?

– Varje människa har en hjälte i sig – och alla kan bli hjältar. Det är vardagsmodet vi ska visa. Om man sätter upp en piedestal blir det svårt att klättra dit upp.

Vem är din egen hjälte?

– Om jag tittar tillbaka på mitt yrkesliv så är det förstås Raoul Wallenberg, Dag Hammarskjöld och Kofi Annan, som också är en god vän. Men de hjältar som jag har varit med och utsett i Svenska Hjältar finns där lika starkt.

Har du själv varit hjälte någon gång?

– Det ska inte jag bedöma. Men jag beundrar alla som har en sådan där osviklig moralisk kompass, som inte har någon beslutsprocess i svåra eller farliga situationer utan instinktivt räddar liv. Det har jag sett flera gånger i livet och påverkats av och försökt leva upp till.

Bör man ingripa även om det innebär ett lagbrott?

– Det är det svåraste dilemmat i det här arbetet. Jag är benägen att svara: Ja, om det räddar liv. Men det är verkligen ett moraliskt och rättsligt dilemma.

Varför är det så viktigt att lyfta fram vardagshjältar?

– Vi behöver förebilder. Vi behöver själva få hopp och mod och konkretisera ordet solidaritet. Vi ska göra hjältemodet till något naturligt, något vardagligt.