PRESENTERAS AV

Coldplay hjälper Märstabo att samla in pengar

Foto: FEISAL OMAR / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Kraften när 400 kilo sprängmedel detonerade var fruktansvärd. Över 300 männniskor dog och 500 skadades i lastebilsattacken mitt i Mogadishu.
SVENSKA HJÄLTAR

Den kraftiga bomben i lastbilen dödade fler än 300 i Mogadishu.

Det fick en 25-åring i Sverige att starta en insamling till en ambulans.

Och kändisarna har hakat på: Coldplay, K’naan och Iman har skänkt pengar.

– Vi fick in 200 000 kronor på bara 40 timmar. Coldplay har också delat insamlingen på Twitter, där de har 24 miljoner följare – vilket är enormt. Vi är jättetacksamma, säger Abdi Addow.

Följ Svenska Hjältar på Facebook för fler liknande artiklar


Foto: KRISTER HANSSON
Popgruppen Coldplay skänkte pengar och delade insamlingen på Twitter.
Foto: PRIVAT
Märstabon Abdi Addow startade insamlingen till förmån för volontärerna i Aamin ambulance.

Det är drygt en vecka sedan, lördagen den 14 oktober, som den kraftiga lastbilsbomben briserade vid ett hotell i centrala Mogadishu i Somalia. Lastbilen hade kört in från utkanten av huvudstaden lastad med 400 kilo sprängmedel. Minst 500 personer skadades och över 300 dog i det dödligaste dådet hittills i landet.

När Abdi Addow fick höra om attacken bestämde han sig genast för att starta en insamling på gofundme.com till en ny ambulans till volontärorganisationen Aamin ambulance. Priset för ambulansen är 200 000 kronor. Efter bara 40 timmar hade målet nåtts.

Bland dem som skänkt pengar är supermodellen Iman – David Bowies änka – som skänkt 32 000 kronor, sångaren K’naan som skänkt 8 200 kronor och brittiska popbandet Coldplay som skänkt 8 000 kronor.

– Coldplay har också delat insamlingen på Twitter, där de har 24 miljoner följare – vilket är enormt. Vi är jättetacksamma, säger Abdi Addow.

Nu, efter drygt en veckas insamling, har över 300 000 kronor samlats in.

Vad gör ni med pengarna som blir över?

– Vi kommer inte att röra pengarna. Pengarna överförs till Aamin ambulances bankkonto direkt. De behöver läkemedel och håller på att förbättra den medicinska hjälp som folk får när de tas i ambulans till sjukhuset. Det är en hel del som kan förbättras.

– Och deras kommunikation är jättedålig. De ska bygga ett eget kommunikationscenter, det system de har i dag slutar att fungera så fort det sker attentat i Mogadishu.

Foto: EVAN AGOSTINI/ AP TT NYHETSBYRÅN
Supermodellen Iman har skänkt 32 000 kronor.

Vad är nästa mål, den här insamlingen har gått så otroligt snabbt?

– Mitt nästa mål är att tillsammans med andra somalier i andra länder hjälpa barn som förlorat sina föräldrar i attentatet. Det var många ensamstående mammor, som brukade sälja frukt på gatan, som dog och de har haft den enda inkomsten i familjen. Målet är att hjälpa de här barnen, andra länder har redan tagit ansvar för att hjälpa folk som har blivit skadade. Till exempel har Turkiet tagit hand om 30 allvarligt skadade personer.

– De som har blivit skadade har man tagit hand om, dem som vi har förlorat har vi förlorat – nu tänker jag att vi ska ta hand om familjen de lämnat efter sig. Speciellt barnen. Vi vill samla in en miljon dollar (cirka åtta miljoner kronor) till barnens skolavgifter, säger Abdi.

Foto: HASSAN AMMAR/The Canadian Press
Sångaren K’naan har skänkt 8 200 kronor.

Abdi Addow, som kom till Sverige från Somalia för sju år sedan, har även tidigare jobbat med välgörenhet – då i lite mindre skala. 2013 började han jobba som boendecoach för ensamkommande barn på Södertörn.

– Jag har tidigare jobbat med Rädda barnen och nu jobbar jag på boende för ensamkommande som boendecoach – samtidigt pluggar jag Utveckling och internationellt samarbete på Södertörns högskola.

– Jag jätteaktiv på sociala medier där jag skriver om brott mot mänskliga rättigheter i Somalia. Det har gett mig ett stort nätverk i hela världen, som jag har kontakt med på Facebook, Twitter och Instagram. Det är det som har hjälpt mig att lyckas så här snabbt, säger Abdi.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Foto: MOHAMED ABDIWAHAB/AFP
Dagen efter lastbilsattacken i Mogadishu.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM