Sören har klappats 662 000 gånger

Kändaste missen samlar pengar till katthem

Av: Cecilia Gustavsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

SÖDERTÄLJE. Sören Fernström är Sveriges mest kända och klappade katt.

Hittills har han klappats över 662 000 gånger för att hjälpa hemlösa katter.

– Spinn, låter Sören själv.

Nu hoppas han på extra (jul)klappar.

1 av 4 | Foto: Bo Bergendal
Ibland klär Sören upp sig.

Följ Svenska Hjältar på Facebook!

Varje år lämnas tiotusentals katter vind för våg och har ingen chans att klara sig själva. En av dem som haft en svår barndom är Sören Fernström i Karlskrona. Han hittades och lämnades in på ett katthem när han var några månader.

Ett nytt kattliv

I dag är han sju och ett halvt år och lever ett helt annat liv. Ihop med husse och matte reser han runt på kattutställningar och marknader över hela landet och låter sig klappas. Varje klapp kostar en krona, som går till olika katthem.

Summan är hittills uppe i över 662 000 kronor.

– Vi hade inte i våra vildaste fantasier kunnat tänka oss att Sören skulle få in så mycket pengar, säger matte Ann-Sofie Leveau.

Sören flyttade från katthemmet (han har sitt efternamn efter ägaren till katthemmet) till sin nya familj när han var fem månader.

– Vi ville ha en marknadskatt, en som gillar att åka bil och vara med bland folk. Sören passade direkt, han är tryggheten själv och har gott självförtroende, berättar Lasse.

– Han gick direkt ut ur buren hemma hos oss med svansen rakt upp, och en min som sa att ”Nu tar jag över här”.

Gillar att vara i centrum

Och det har han gjort – i alla fall har han tagit över uppmärksamheten. Det började med att Sören låg längst fram på bordet när matte och husse sålde olika saker på marknader. Där hade han fin utsikt och kunde samtidigt lata sig.

Samtidigt hade Lasse och Ann-Sofie alltid en bössa för pengainsamling till katthem.

Eftersom Sören gillade att vara i centrum där han låg, och så många besökare klappade honom, kom idén att låta folk betala en krona per klapp.

– Vi känner så många som jobbar på katthem, så vi fördelar pengarna mellan dem. Ibland satsar vi extra på särskilt ömmande fall, berättar Lars.

Vi träffar Sören under ett besök på Södertälje katthem. Han finner sig nådigt i gullande och fotografering med samma lugna blick. Att vara ilsken eller stressad verkar inte alls vara denna kändiskatts grej.

8000 gillar på FB

På frågor har han inga kommentarer.

Och att han är välklappad råder det ingen tvekan om – hans päls är skinande blank och det märks att han är van vid främlingar som smeker honom över ryggen. Han har en speciell fåtölj märkt med hans namn och är van vid att kattälskare vill gosa med honom hela tiden.

Den som inte får nog av Sören kan göra som runt 8000 andra – följa honom på hans sida på Facebook. Hur han lyckas skriva och lägga upp sina bilder förtäljer dock inte historien.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!


Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.