Svenska hjältar

Hon syr Sveriges sötaste små kläder

Av: 

Cecilia Gustavsson

SVENSKA HJÄLTAR

Anna Holmsten fick en dotter som vägde under ett kilo. Då fick hon idén att sy pyttesmå kläder till för tidigt födda.

I dag syr över 1300 kvinnor småkläder till tjugo sjukhus.

Anna Holmstens dotter Moa föddes i vecka 28. Hon vägde bara 995 gram och var 35 cm lång. Det blev sju svåra veckor på neonatalavdelningen innan den lilla flickan fick komma hem.

Under den här tiden fick Anna sin snilleblixt: Att börja sy kläder till prematurbarn.

– Att få barn för tidigt är en kris. Det är som att leva i en bubbla där det inte går att förstå att världen fortsätter där utanför. Jag kom på att jag ville glädja föräldrarna som sitter där på sjukhusen med sina barn.

Svårt få tag i små kläder

Anna Holmsten hade snabbt märkt att alla kläder var alldeles för stora till dottern. Moas första mössa på sjukhuset minns hon väl:

– Den var urtvättad, noppig, satt illa och var helt enkelt hemsk. Det är svårt att få tag i kläder som är mindre än storlek 50. Dessutom är de mycket dyrare än kläderna som säljs i vanliga affärer.

När Moa var ett halvår fick Anna en idé.

– Jag kände att jag ville göra något för andra som varit i samma situation.

Sagt och gjort. Anna satte sig vid symaskinen och började sy små, små babykläder. Under en höst hade hon lyckats tillverka nästan 20 klädpaket. De blev julklappar till föräldrar till för tidigt födda på sjukhuset i Gävle.

Detta var vintern 2012. Anna Holmsten fick mersmak. Snart fick hon via Facebook kontakt med en annan prematurmamma, som också samlade in kläder. De startade en större insamling om kläder till för tidigt födda. De anade inte vilken succé det skulle bli.

Över 1300 syr

Fler och fler kvinnor började sy - föräldrar, vårdpersonal och andra. I dag är de över 1300 som regelbundet syr kläder mellan storlek 38 och 50.

– Responsen har varit fantastisk, säger Anna. Detta är verkligen en laginsats! Det är otroligt att folk lägger ner så mycket tid på det här, och till och med står för materialet själva. Även om vi ibland får sponsring. Det känns så bra att kunna göra något för andra.

Är du en hejare på att sy?

– Inte från början, men övning ger färdighet. Det gäller att skaffa en bra maskin och mycket tålamod. Sedan lär man sig små knep. Men så här små kläder är kanske inte det lättaste att börja med...

Nätverket som syr har numera kontakt med vårdpersonal runt om i landet, som flaggar för när neonatalavdelningarna behöver kläder.

Det finns speciella krav på kläderna. Eftersom barnen i början av vårdtiden är kopplade till slangar och elektroder måste allt vara helt öppningsbart, som bodys som går omlott. Tygerna måste vara mjuka och förvaras där det inte förekommer katter, hundar eller rökning.

För tidigt födda:

Det föds omkring 7 000 barn för tidigt i Sverige varje år, det är 5-6 procent av alla nyfödda. De som föds före graviditetsvecka 37 räknas som för tidigt födda.

Vården har utvecklats mycket och därmed överlever allt fler, nära 90 procent enligt en siffra från 2012.

Neonatal betyder nyfödd. I vardagligt språk talar man ofta om prematurer – alltså barn som är födda innan de är färdiga, alltså för tidigt. Många vårdas i kuvös sin första tid.

Källa: Svenska Prematurförbundet.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!