Tiden efter cancer

PRESENTERAS AV

Insamling: Hjälp cancerdrabbade tillbaka till livet

Pia: ”Människor gråter i telefonen för att de är desperata”

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

Varje år drabbas omkring 65 000 svenskar av cancer.
Många av de som överlever är i behov av rehabilitering.
För en del är CancerRehabFondens aktiviteter enda möjligheten.
Nu samlar Aftonbladet in pengar så att de kan hjälpa fler.

I dag ser möjlighet till rehabilitering inom den offentliga sjukvården väldigt olika ut beroende på var i Sverige man bor. Det var för att fylla tomrummet som den ideella organisationen CancerRehabFonden bildades. Tack vare gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser kan de varje år hjälpa hundratals människor tillbaka till livet efter cancer.

Under de populära rehabveckorna får deltagarna gruppsamtal med legitimerad psykolog eller terapeut. De får också stöd av dietist och hjälp att komma i gång med fysiska aktiviteter.

– Våra deltagare beskriver ibland att det efter cancerbehandlingen är som att kastas ut i ett stort svart hål. Många drabbas av en sorts posttraumatisk stress som de inte vill besvära familj och vänner med, eftersom alla omkring ju är så glada för att man överlevt, säger Pia Watkinson, generalsekreterare på CancerRehabFonden.

Ofta är det personal från den offentliga sjukvården som hänvisat patienter till CancerRehabFonden för eftervård. Hur många som får hjälp beror på hur mycket pengar CancerRehabFonden lyckats samla in. I snitt har de fyra sökande per plats och till våren har de fått ihop tillräckligt med pengar för att kunna hjälpa 152 personer.

– När vi stängde var det 450 personer som ansökt och det känns oerhört frustrerande att ha ett så stort söktryck och så lite pengar. Nu behöver vi kontakta människor som satt sitt hopp till oss för att berätta att vi tyvärr inte kommer att kunna hjälpa dem – och det är så tydligt i ansökningarna att de verkligen behöver hjälp, säger Pia Watkinson.

För CancerRehabFonden kostar en rehabvecka cirka 20 000 kronor per deltagare. Då ingår enkelrum på kursgården, alla måltider och all behandling av legitimerad personal.

– För våra deltagare blir rehabveckan ofta en vändpunkt. De får den hjälp de behöver för att komma tillbaka till livet igen efter cancern, säger Pia Watkinson som är generalsekreterare för CancerRehabFonden.

Hjälp människor tillbaka till livet efter cancer: Swisha valfri gåva till CancerRehabFonden på nummer 900 2064

–”För våra deltagare blir rehabveckan ofta en vändpunkt. De får den hjälp de behöver för att komma tillbaka till livet igen efter cancern”, säger Pia Watkinson som är generalsekreterare för CancerRehabFonden.

ANNONS

Hjälp fler cancerdrabbade tillbaka till livet. Swisha din gåva här!

Extern länk från CancerRehabFonden

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Victoria, 43: ”Det ska inte vara turen som avgör om man får hjälp”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tiden efter cancer

Cancer

Sjukvård

Bröstcancer

Cancerrehabfonden