Jonas skulle testa vinterbad – då stannade hjärtat

”Tänk om jag dör”.

Det var Jonas Lundells sista ord innan han klev ner i det iskalla vattnet.

Sekunder senare drabbades han av hjärtstopp.

– Utan grannarna hade jag inte levt i dag, säger han.

Fyrbarnspappan Jonas Lundell, 49, gjorde sig beredd att ta klivet ner i det iskalla vattnet. Det var julafton, himlen var klarblå och en svag bris krusade ytan på den lilla sjön.

Jenny skämtade med sin sambo och sa ”det kan man få hjärtsnörp av”. Jonas såg rakt in i kameran och sa ”tänk om jag dör” på skämt. Sedan doppade han sig med ett frustande – innan han kvickt tog sig upp på badbryggan igen.

Där tar mobilfilmen som sambon Jenny Thorell, 41, spelade in slut. Det blev också slutet på den idylliska julaftonen 2020 i villaförorten Nysäter i Mölnlycke utanför Göteborg. För när Jonas tog första klivet uppför trappan till badplatsens bastu, kollapsade han.

– Han föll baklänges. Han bara låg där på marken och hans händer var alldeles förvridna. Jag trodde han hade fått någon slags anfall, säger Jenny Thorell.

Jonas Lundell blev sugen på att testa på att vinterbada när det blev en trend förra året. Sekunder efter han klivit upp ur vattnet drabbades han av hjärtstopp.
Jonas Lundell blev sugen på att testa på att vinterbada när det blev en trend förra året. Sekunder efter han klivit upp ur vattnet drabbades han av hjärtstopp.

Blod ur munnen

Det visade sig att Jonas hade drabbats av hjärtstopp.

– Jag skrek högt, berättar Jenny.

Snabbt kom flera grannar till undsättning. Henrik Strömblad, Linda Jägard och Christian Schmitt turades om att göra kompressioner. Jenny gjorde inblåsningar och man slog larm till 112.

– Efter ett tag började det komma blod ur munnen på Jonas. Det blir ju rätt trasigt när man gör kompressionerna. Det var obehagligt, berättar Jenny.

Hon förklarar att utan grannarnas hjälp hade hon aldrig klarat det. De sa till henne när hon skulle blåsa och att hon skulle prata med Jonas.

– Man blir ju väldigt stressad som anhörig.

Det tog nästan 25 minuter till ambulansen kom.

– Jag tänkte bara ”det här kommer inte gå”, säger Jenny.

Jonas Lundell är tacksam för att vara vid liv i dag och berättar att händelsen har påverkat hans syn på livet. ”Jag tar det lite lugnare och försöker njuta mer av det enkla i tillvaron”.  På bilden ses Jonas, sambon Jenny och deras barn samt grannarna Henrik Strömblad, Linda Jägard och Christian Schmitt som räddade livet på Jonas.
Jonas Lundell är tacksam för att vara vid liv i dag och berättar att händelsen har påverkat hans syn på livet. ”Jag tar det lite lugnare och försöker njuta mer av det enkla i tillvaron”. På bilden ses Jonas, sambon Jenny och deras barn samt grannarna Henrik Strömblad, Linda Jägard och Christian Schmitt som räddade livet på Jonas.

Prisas för insatsen

Tack vare sambon Jennys och grannarna Henrik Strömblads, Linda Jägards och Christian Schmitts blixtsnabba ingripande kunde Jonas räddas till livet. Nu får de priset Årets hjärt-lungräddare 2021 av Riksförbundet HjärtLung och Svenska HLR-rådet.

– Hade inte de agerat så föredömligt så hade jag inte varit vid liv i dag, konstaterar Jonas.

Han lever i dag ett normalt liv med arbete, sambo och barnen.

– Jonas hjärtstopp berodde på ett medfött hjärtfel som han inte visste att han hade. Nu har han fått en ICD, en kombinerad pacemaker och hjärtstartare inopererad, berättar Jenny.

Paret konstaterar att kunskap om HLR är livsviktig.

– Det går uppenbarligen att göra skillnad med HLR. Efter det här har jag tagit upp på jobbet att vi borde ha en kurs – jag hade ju varit helt oanvändbar om rollerna varit ombytta i julas, säger Jonas Lundell.

Risker med vinterbad

Fredrik Nyström, professor och överläkare i internmedicin vid Linköpings universitet och aktuell med boken ”Radikalt lagom” har forskat på hur vi påverkas av bland annat kyla. Han är själv en vinterbadare och uppskattar känslan.

– Jag hoppar inte ner i några vakar men jag badar i skärgården när det är åtta grader så här års. Det är fruktansvärt kallt men uppfriskande.

Han konstaterar att det finns få bra studier kring hur vinterbad påverkar kroppen. Själv har han studerat hur kroppen påverkas av att frysa en timme om dagen i sex veckor och menar att man kan vänja kroppen vid kyla.

– Min forskning visar att kroppen kan lära sig att värma upp sig själv. Den bruna fettvävnaden kan bränna socker och skapa värme på det. 

Finns det några risker med vinterbad?

– Det är en stress för kroppen. Har man en hjärt-kärlsjukdom så måste man vara försiktig. 

Så gör du HRL:

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.