Marie fick stroke utomhus – värmdes hela natten av hunden Nova

Uppdaterad 2022-03-18 | Publicerad 2022-03-14

Marie låg medvetslös utomhus i tolv timmar i minusgrader.

Hunden Nova gjorde allt i sin makt för att rädda sin matte.

– Nova räddade livet på mamma, säger dottern Johanna.

Det är inte helt klarlagt i detalj vad som hände på kvällen den 19 december förra året och natten därefter. Men klart står att runt klockan 20 på kvällen fick 60-åriga Marie Dahl en hjärnblödning utanför sin lägenhet i Huskvarna.

Hon blev liggande medvetslös i en buske i en slänt iklädd nattlinne och kofta. Hennes hund, den tvååriga labradoren Nova, gjorde allt för att rädda sin matte.

– Nova försökte hjälpa mamma i flera timmar. Hon hoppade över ett staket, ut på gatan och skällde, säger Johanna Åhlén, Maries dotter.

Linda Åhlén, Maries andra dotter, fyller i:

– När mamma hittades av polisen efter att ha legat utomhus i minusgrader i 12 timmar låg Nova tätt intill henne. Mammas kroppstemperatur var högre än vad den borde varit efter en sådan natt. Det tyder på att Nova värmt mamma hela natten.

Hunden Nova räddade livet på Marie Dahl.

Inte säkert att mamma skulle överleva

Systrarna fick reda på att någonting hade hänt Marie runt klockan nio på morgonen måndagen den 20 december. Då ringde polisen för att berätta att deras mamma hittats nedkyld och medvetslös utomhus.

– Mer än så fick vi inte veta i början. Jag ringde till Linda och pratade med henne. Klockan halv 12 på dagen ringde läkaren och sade att mamma fått en hjärnblödning och var på väg till Universitetssjukhuset Linköping för operation, säger Johanna.

Läkaren berättade att Maries tillstånd var kritiskt. Det var inte säkert att hon skulle överleva transporten.

Systrarna åkte genast till Linköping. Där fick de reda på att operationen gått bra.

– Dagen efter fick vi träffa mamma. Vi fick gå in till henne en och en. Det var jättejobbigt. Det var slangar överallt och hon hade bandage över huvudet, säger Linda.

Johanna och Linda Åhlén, Marie Dahls barn.

Polisen dröjde många timmar

Vid den tidpunkten visste systrarna fortfarande inte så mycket av vad som faktiskt hade hänt. Det var först när de kontaktade Maries grannar och tittade i mammans telefon som bilden klarnade en smula.

– En av mammas grannar berättade för oss att Nova hade börjat skälla och springa runt på vägen vid kvart i åtta på kvällen. Vi tänker därför att stroken skett vid den tiden, säger Johanna.

Systrarna fick också veta att flera grannar klagat hos hyresvärden på hunden som skällde i timmar. En granne ska också ha ringt till polisen runt midnatt och berättat om den skällande hunden.

I Maries telefon hittade Johanna och Linda meddelanden från grannar om skallen.

– Man kan vara irriterad på grannar och tänka: ”varför gick de inte bara ut?” Men hade ingen ringt polisen så hade ingen tittat alls. Vi är ändå glada att någon ringde polisen, säger Linda.

Varför det dröjde tolv timmar innan polisen åkte dit och hittade Marie vet inte systrarna.

– Vi gjorde en anmälan som lades ner efter två dagar. Vi vill göra en ny anmälan. Vi vill veta varför det tog så lång tid, säger Linda.

Hunden Nova larmade efter hjälp och värmde Marie.

”Nova räddade livet på mamma”

Den första tiden efter operationen låg Marie i respirator och var nedsövd. Nu behöver hon ingen livsuppehållande vård och har flyttats till ett rehabiliteringsboende.

Hon är sängliggande och kan inte prata.

– Läkarna har inte gett en bra prognos. Skadan är stor. Men de säger att det är för tidigt att veta hur mamma kommer vara i framtiden, säger Johanna.

Systrarna, som varje dag hälsar på sin mamma, hoppas att Marie ska få tillbaka talet. Att hon ska kunna njuta av livet och uppleva saker i framtiden.

– Vi upplever att vi får ögonkontakt när vi kommer. Hon har klämt handen när vi har bett henne och det tycker vi blir starkare, säger Linda.

Båda två är glada att Marie lever och de är tacksamma för hundens insats.

– Nova räddade livet på mamma, säger Johanna.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!