Här ger Elliot, 5 år, nallar till barnen på sjukhus

Elliot stöttades av en lurvig nallebjörn i operationsmössa när han själv var fyra år och skulle opereras.

Nu vill han ge andra sjuka barn chansen att läka genom kramar.

I veckan lämnade han in 48 nallar som han samlat ihop till Astrid Lindgrens barnsjukhus.

För ett år sedan låg den då 4-årige Elliot på Astrid Lindgrens barnsjukhus i nitton dygn efter att hans blindtarm spruckit. Familjen var utomlands när han blev dålig, men Elliot visade inga tecken på smärta förrän först efter några dagar när familjen hade rest hem igen.

– Då visade det sig att han var han väldigt illa däran. Han hade fått en allvarlig bukinflammation och fick operera in ett dränage. Kroppen hade försökt att laga sig själv och kapslat in varbildningar, berättar Elliots mamma Caroline Wahlberg.

När Elliot var inlagd fick han två nallar för att han var så duktig med undersökningar och sprutor, och de betydde väldigt mycket för honom.

När Elliot skulle opereras första gången fick nallen följa med som sällskap – också nallen fick EKG-elektroder och operationsmössa.

”Blev så himla rörd”

13Elliot tycker att alla barn som går igenom en tuff tid på Astrid Lindgrens barnsjukhus ska få varsin nalle.

– Jag blev så himla rörd över att det var han som sa till mig: ”Mamma, jag tycker att de andra barnen också ska få nallar”, säger Caroline Wahlberg.

Därför har han nu tillsammans med sin mamma uppmanat folk via Facebook att skänka Stiffe-nallar via Nalleriet och skicka till Elliot så att han kan ge dem till sjukhuset.

– Det var väldigt många som nappade på idén! Varje gång vi har åkt till paketutlämningen så har Elliot varit jätteglad. En gång var det tre stora paket han släpade på så man såg honom knappt bakom paketen! Han vill alltid veta från vem paket kommer – även fast det inte är från någon han känner, och varje gång blir han väldigt glad, säger Caroline Wahlberg.

Sover med båda nallarna

Och i tisdags var han alltså tillbaka på sjukhuset för att överräcka 48 nallar.

– Det var väldigt uppskattat! Han var spänd men han tyckte att det var väldigt roligt att åka dit.

Vad betyder Elliots egna nallar för honom i dag?

– Jättemycket! Både två sover med honom varje natt.

När Elliot frisknade till och började på förskolan igen hade kompisarna mycket frågor. 

– Så vi skrev ut bilder som han skulle kunna visa för sina vänner och att de kunde se att det inte var så farligt att vara på sjukhus.

– Det händer ju faktiskt mycket roliga saker på sjukhuset också, som Clownmedicin, lekterapi och pysselverkstad. Elliot var så dålig att han inte kunde komma upp ur sängen, men då kom de in till honom i stället med en liten bricka med leksaker och vattenfärger så att han slapp ligga och ha det tråkigt.

Vill hylla hjältarna på sjukhuset

Nu har Elliot hunnit fylla fem år och är fullt återställd och full av energi. Han har varit tillbaka på sjukhuset några gånger på återbesök, och hela familjen vill hylla vårdpersonalen på avdelningen.

– Det var ett sådant oroligt engagemang från personalen, och de gör verkligen barnen delaktiga i vården. Jag som förälder blev så berörd av allt som hände där. Och stödet från dem betydde oerhört mycket.

Elliots egen insamling är slut nu, men familjen tipsar om att man kan skänka nallar via Stiftelsen för Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE