Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Hemtjänstens nya äventyrsmobil – en eldriven dubbelcykel

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Ett nytt, häftigt fordon för de äldre – det har hemtjänsten i Vilhelmina kommun skaffat. Nu kan även 100-åringar åka på äventyr till avlägsna platser.

– Det är kanske lite avbrott från att sitta inne i lägenheten under tak, säger Margaretha Willers, 101.

En cykel med plats för två personer i bredd, med en elmotor som kan kopplas in för extra drivhjälp. Det kanske låter som något hämtat ur en framtidsfilm, men för vårdtagarna hos Vilhelminas hemtjänst har det blivit en naturlig del av vardagen.

– Under deras utevistelser kan vi komma så himla mycket längre nu än under en promenad på en timme. Vi kan åka några kilometer utanför samhället och fika eller titta på något vårdtagarna vill se, säger hemtjänstens områdeschef Kerstin Ottosson till Aftonbladet.

”Har varit hårt använd i sommar”

Cykeln, som Expressen var först med att skriva om, införskaffades i våras. Sedan dess har den varit ut på många äventyr.

– Den har varit hårt använd i sommar de dagar då det varit fint väder. Den används flera gånger i veckan. Det är en vårdtagare som är ute och cyklar just nu, säger Kerstin.

1 av 4 | Foto: Vilhelmina kommun/Montage
Nu kan de äldre åka ut på äventyr.

Hon berättar om en äldre man som var väldigt glad att få använda cykeln.

– Han for ut till en by som han inte besökt på väldigt länge, som han hade många gamla minnen ifrån. Han var jätteglad att få komma dit och titta, säger hon.

101-åringen har åkt flera gånger

I en film som Vilhelminas hemtjänst lagt ut på sin Facebooksida ser man även hur 101-åriga Margaretha Willers susar runt på cykeln tillsammans med hemtjänstens Sebastian Sundberg, 20.

– Det är kanske lite avbrott från att sitta inne i lägenheten under tak, säger Margaretha i klippet.

– Det är ju en väldigt bra möjlighet för vårdtagarna att få ta sig ut i naturen och i samhället. De äldre gillar det verkligen. De ser fram emot att få åka ut och cykla. De brukar få välja vart de vill fara, säger Sebastian och fortsätter:

– Till exempel har vi en fors som går här, som en av de äldre ville åka och titta på. En annan gång åkte vi ut och plockade blommor. Det kan också bli en nostalgiupplevelse, att åka och titta på hur ställen de minns har förändrats.

”Värt varenda krona”

Idén om cykeln föddes i våras när anställda inom hemtjänsten såg ett videoklipp på Facebook.

– Vi såg en film från hemtjänsten på en annan ort i Sverige, där de hade en liknande cykel. Då började vi spåna om att vi också skulle vilja ha en sådan, säger hon.

Cykeln i filmen var utformad så att personerna satt bakom varandra när de åkte. I Vilhelmina ville man dock ha en variant där personerna satt i bredd.

– Vi ville att våra vårdtagare skulle sitta bredvid personalen. Till slut hittade vi en. Personalen kan cykla själv, och vårdtagaren kan välja mellan att också cykla eller att bara åka med, säger hon.

Hon anser att cykeln, som kostade 70 000 kronor, var en väldigt bra investering.

– Sådana här grejer kostar, det är ju mycket pengar. Men det har blivit en enorm kvalitetshöjning för de äldre, och då är det värt varenda krona, säger hon.

Sebastian Sundberg håller med.

– Jag tycker egentligen att alla kommuner borde köpa in en cykel, det är min personliga åsikt. Det är en väl investerad summa om man säger så, säger han.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.