”Kriga för det du tror på – då når du målet”

SVENSKA HJÄLTAR

Han jobbade med unga i ett av de tuffaste områdena utanför Stockholm.

Han har kallats hjältepolis – men det är en ödmjuk John Franco som möter Svenska Hjältar.

– Det viktigaste för mig är att vara en förebild där jag jobbar. Både som polis, men också som person, säger han.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Foto: JERKER IVARSSON
John Franco har alltid fokus på de unga, trots att han själv inte jobbar som närpolis längre. – Jag håller i gång på andra sätt, även utanför arbetstid. Med lite föreläsningar på skolor och fritidsgårdar, säger han.

Och en förebild är han. När han kliver upp på scenen under Svenska Hjältars skolturné i Globen får han varma applåder.

Det är två år sedan John Franco utsågs till Årets Eldsjäl för sitt arbete med att stötta ungdomar i förorten. Sedan dess har han jobbar i Citys polisdistrikt en period, men nu är han tillbaka i Botkyrka. Han är nu gruppchef och går en utbildning för att bli förundersökningsledare.

”Viktigast är att lyssna”

Men han släpper inte greppet om de unga som han hade som närpolis.

– Det viktigaste är att finnas där för dem – och framför allt att lyssna på dem. Inga frågor är för små eller stora att svara på. Jag försöker bara göra mitt bästa, vara en god medmänniska och en bra polis, säger han.

– Jag har ju inte möjlighet att följa alla, det blir omöjligt. Men mitt mål är att alltid försöka ha en så positiv relation till dem som möjligt. Den som begår brott i dag kan ångra sig i morgon och vill försöka få en bättre tillvaro. Då finns man där.

Foto: JERKER IVARSSON
LYSSNAR PÅ DE UNGA – Det viktigaste är att finnas där för de unga och framför allt att lyssna på dem. Inga frågor är för små eller stora att svara på, säger John Franco.

John Franco tycker fortfarande polisyrket är det bästa som finns.

– Jag älskar mitt jobb! Sen utvecklas ju samhället och polisen måste följa med. Det är helt andra utmaningar i dag. Men att bli polis är det bästa jag gjort i hela mitt liv.

”Kriga för det du tror på”

Du har varit papperslös flykting, utbildat dig till polis och för två år sen blev du Årets eldsjäl. Vad vill du säga till dagens unga?

– Att man ska tro på sig själv, att man inte ska låta andra döma ut en själv. Det är lätt att man tror att man inte har någon chans, att: Jag är invandrare och har det här namnet det är liksom … Om du tror på dig själv och krigar för det du tror på så kommer du att gå hur långt som helst. Då uppnår du dina mål.

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
John Franco blev Årets Eldsjäl 2015. Här med sin mamma Rosa Karlsson, som han hyllade från scenen på Cirkus i sitt tacktal. Mamma som flydde med honom från Colombia. – Utan dig och ditt mod hade jag aldrig stått här i kväll, sa han då.