Henriks hjärtstartare blev livsavgörande

Henrik väcktes mitt under flygningen från Turkiet. En man hade fått hjärtstillestånd – och lyckligtvis hade han med sig en hjärtstartare.

– Han var kallsvettig och helt borta, säger Henrik.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

På lördagsmorgonen var Henrik Bramstad på väg hem till Sverige från Antalya i Turkiet. Där hade han varit med jobbet – han arbetar som arrangör och instruktör för träningsresor.

Efter cirka en timme väcktes han av grannen på flyget. Denne undrade om Henrik var läkare – personalen hade nämligen efterlyst medicinsk kompetens.

– Men det är jag ju inte. Sen hörde jag att de hade hittat en sjuksköterska, som gick runt och frågade efter hjärtmedicin, säger Henrik.

Undvek nödlandning

Någon sådan hade han inte. Men däremot en hjärtstartare, som han alltid har med sig i jobbet. Henrik antog att en sådan fanns ombord men frågade ändå om den kunde vara till hjälp.

Det visade sig bli helt avgörande. Tillsammans började han och sjuksköterskan hjälpa en man ombord som hade fått hjärtstillestånd.

– Han var liksom kallsvettig och helt borta. Han hade haft hjärtstillestånd och var på väg in i flimmer. Pulsen var väldigt, väldigt hög.

Henrik har nyligen köpt en ny hjärtstartare som är tillräckligt liten för att ha med sig i handbagaget. Tur var det – planet kunde undvika en nödlandning. Istället lyckades Henrik och sjuksköterskan stabilisera mannens tillstånd, med hjälp av hjärtmedicin som en annan passagerare hade med sig.

Väl framme på Arlanda klev ambulanspersonal ombord och hämta mannen, som nu kunde få vård i hemlandet där personal har tillgång till hans journal.

– Han hade stabil puls då men ett väldigt högt blodtryck. Sjuksköterskan var hjärtspecialist och sa att hjärtstartaren hade varit livsavgörande.

”Kan handla om liv och död”

Henrik understryker att han inte är någon hjälte – det han gjorde var helt enkelt att ha med sig en hjärtstartare, säger han. Men han uppmanar flygbolag, hotell och andra offentliga platser att alltid se till att ha hjärtstartare på plats.

Därför valde han också att skriva en status på Facebook om händelsen.

– Det har varit väldigt mycket kommentarer och likes. Det är ju så att det kan vara skillnad mellan liv och död, när man ser en man i 35-årsåldern tänker man ju att nästa gång kan det vara jag.

Han tackar medresenärerna, personalen och sjuksköterskan för de insatser de också gjorde under de dramatiska timmarna. Och förhoppningen är att fler ska ta behovet av hjärtstartare på allvar framöver.

– Det går inte att starta ett hjärta manuellt. Ett hjärtstopp på flygplan med så lång tid kvar till hjälp... då kan det handla om liv eller död, säger Henrik.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.