Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Hunden Ace deltar i sökandet efter Kim Wall

Av: 

Olof Adlercreutz

SVENSKA HJÄLTAR

Femåriga labradoren Ace är en kriminalsökshund, specialtränad att spåra brottslingar genom sitt otroligt skarpa luktsinne.

De han sätter dit återfinns inte alltid på brottsplatsen – men väl spåren efter dem.

– Vi har letat efter Kim Wall, säger Ace husse, hundföraren Lars-Göran Eriksson.

I drygt en vecka har hunden Ace guppat på vågorna havet i Öresund.

Med sig har han haft hundföraren och polisen Lars-Göran Eriksson, som på uppdrag av danska polisen har sökt efter kvarlevorna av svenska journalisten Kim Wall.

– Ace är tränad att söka efter blod, lik och sperma. Oftast letar vi efter blod och sperma, det kan vara allt från grova brott till ofredanden. Onanister utanför förskolor åker vi också ut på, säger Lars-Göran Eriksson.

Han känner sin hund väl. Tillsammans åker de ut på över 600 sök varje år, nu senast efter Kim Wall.

Har hittat spår

För den här gången Ace insats nere i Öresund avslutad, men Lars-Göran utesluter inte att man kallas in ytterligare gånger i sökandet efter Kim Wall.

– Våra hundar har markerat mot olika platser, och nu ska dykare åka dit och undersöka. Det har varit väldigt dåligt väder där och hög sjö, och då har man avvaktat med att dyka.

Specialhundar som Ace, som kan hitta spår även ovanför vatten, finns det drygt 10 stycken av i Sverige men inte i Danmark.

– Jag har tränat Ace i – man kan säga att det tar ungefär två år – eftersom det tar ett år att träna upp en hund att söka efter döda kroppar, och drygt ett år till för att få dem att kunna söka på vatten.

Att det tar lika lång tid att specialisera sig att söka ovanför vatten har enligt Lars-Göran med att det är särskilt svårt för en hund att sitta i en båt, och inte själv få fritt springa efter dofter.

– I vanliga fall kan en hund gå dit han vill, i båten sitter man och fram och tillbaks tills han känner vittring och hinner markera. Det är den svåraste delen för en sökhund.

Har hopp att hitta fler spår av Kim Wall

Och trots att kroppar kan ha legat i vattnet länge, kan Ace ändå få upp ett spår. Därför har Lars-Göran Eriksson hoppet kvar att hitta fler kroppsdelar från Kim Wall.

– Det vanliga är att det är någon som gått genom isen, men om det finns kött på benet – alltså något som ruttnar – så kommer hunden att känna vittringen, säger Lars-Göran Eriksson och minns ett tidigare fall. Då var han och en kollega ute för att söka efter en kropp efter en person som misstänktes ha drunknat på vintern.

– Då hittade vi en fot efter en annan person än den vi sökte efter på 3-4 meters djup. Det var udda, den hade legat i vattnet i ungefär ett halvår.

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är familjens video till minne av Kim Wall

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Svenska hjältar

Hundar

Kim Wall

Öresund

Brott