Nu vill Guidetti träffa hjälten Elias

SVENSKA HJÄLTAR

Elias hjälper flyktingar och hemlösa

1 av 6

Årets yngsta hjälte är 12-åriga Elias Arvidsson och har i flera år hjälpt fattiga och hemlösa.

Som pris för sitt engagemang mot orättvisor ska han få träffa två av sina idoler; fotbollsspelarna Patrik Carlgren och John Guidetti.

– Extremt roligt pris. Jag blev glatt överraskad, säger Elias som drömmer om att bli fotbollsproffs.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Fotbollskläder, leksaker och julklappar är bara några saker som Elias skänker till behövande. När han tar emot sitt pris inför ett jublande och applåderande Cirkus säger han att drivkraften kommer från glädjen att kunna hjälpa andra.

– Jag ger ju inte bara, jag får mycket tillbaka. Jag får kärlek och vänner. Jag har lärt mig att det inte är så svårt att hjälpa. Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon, säger han.

Vill bli fotbollsproffs

När Elias inte hjälper hemlösa eller skänker leksaker till flyktingbarn är han målvakt i fotbollslaget Lindö FF och drömmer om att bli fotbollsproffs.

En dröm som passar perfekt med det pris han tilldelas. Årets Barnhjälte ska nämligen få träna med AIK-målvakten Patrik Carlgren och att få träffa Celta Vigos anfallare John Guidetti. I en videohälsning bjuder Guidetti ner Elias till Spanien för att kolla på fotboll och ”stänka en balja eller två”.

– Det kommer bli askul. Det känns pirrigt. Carlgren spelar ju i AIK som jag älskar, säger Elias.

Förutom mötet med fotbollsstjärnorna fick Elias även ta med sig en fotboll hem med proffsens autografer på.

– Den ska jag ha som prydnad långt ifrån lillebrorsan, säger han.

”Jag gör gärna om det”

På galans efterfest fick Elias chansen att bekanta sig med fler kändisar bland annat förbundskaptenen för Sveriges herrlandslag i fotboll Erik Hamrén.

– De flesta sa bra jobbat och grattis till priset. Jag tog en bild med Erik, säger Elias.

Trots att hjälten Elias inte gillar att stå i centrum njöt han av stunden på scenen tillsammans med programledaren Mark Levengood.

– Bakom skärmen kände jag mig nervös men när jag kom ut på scenen och började snacka med Mark blev jag lugn. Alla andra hjältar sa att de önskade att de var lika cool och lugn som jag. Jag gör gärna om det, säger han.

Hemma i Norrköping väntar nu fortsatt arbete, närmast med ”Omsorgsjul”. Ett julfirande där fattiga och hemlösa får julklappar och äta julbord.

– Jag tar år för år men planerar att fortsätta, säger Elias.

Årets Barnhjälte:

Elias Arvidsson, 12, Rejmyre

Juryns motivering: Elias är en hjälte för att han i flera år engagerat sig mot orättvisor, bland annat genom att ge bort julklappar till fattiga och hemlösa, och nu även kläder och leksaker till flyktingbarn.

ARTIKELN HANDLAR OM