Milton, 16, knivhöggs svårt – bara Michael grep in

Milton, 16, var på väg till McDonalds när han attackerades av en maskerad person med kniv.

Han höggs i magen, bröstet och armen och var livshotande skadad.

Många människor bara passerade förbi, men Michael räddade Miltons liv.

Runt klockan 21:45 fredagen den 22 april i år var Milton, då 16 år gammal, på väg till Mc Donalds vid Östra infarten i Karlstad tillsammans med fyra vänner. Plötsligt ringde Miltons telefon. Personen i andra änden av luren var en bekant jämnårig kille, som vid tidpunkten var omhändertagen enligt lagen om vård av unga (LVU) och hade rymt från sin placering.

– Han sade hotfulla saker till mig, säger Milton.

Några minuter senare, när kompisgänget var på parkeringen utanför en mataffär, hörde Milton snabba steg bakom sig. Vännerna skrek och han vände sig om, men det var redan försent att undvika attacken. En maskerad person högg Milton i magen med en kniv, varpå Milton föll till marken och blev liggandes på rygg på asfalten.

Den maskerade personen fortsatte att hugga Milton när han låg ner.

– Jag blev huggen i magen, armen, bröstet och hjärtat. Jag fick mycket adrenalin så jag kände inte så mycket smärta just då. Allting gick väldigt snabbt. Jag var rädd för att jag skulle dö. Det kändes som att allting var på väg att ta slut, säger han.

Killen med kniven försvann snabbt från platsen. Milton reste sig upp och ville instinktivt också ta sig därifrån. Med blodet pulserande ut genom sticksåren sprang han mot en annan mataffär som ligger 50 meter bort.

– Jag kände mig inte svag i kroppen eller så men jag var i chock, säger han.

Michael Straubel grep in när Milton blev knivhuggen.
Michael Straubel grep in när Milton blev knivhuggen.

Michael: ”Han var ett barn”

Samtidigt var Michael Straubel, 53, och handlade mat. Han gick ut ur butiken, lastade in varorna i bilen och satte sig bakom ratten. Då öppnades bildörren av Milton.

– Jag såg direkt att han hade stickskador. Tröjan var helt blodig. Han var i ett bedrövligt skick. Min första tanke var att han var så ung. Han var ett barn. Jag har aldrig tidigare sett en så ung person så svårt skadad, säger Michael.

Milton frågade om Michael kunde köra honom till sjukhus. Michael tyckte att det var en bättre idé att få ner Milton i puls, stoppa blödningarna och ringa till 112.

– Jag tänkte att det handlade om att spara sekunder. Han behövde vård på en gång. Jag vet att ambulansen i Karlstad är nära där vi var. Det skulle gå snabbt för ambulansen att åka dit, säger han.

Michael ledde genast Milton till mataffärens entré. Där fick han 16-åringen att lägga sig ner vid husfasaden.

– Jag ville att hans hjärta skulle avlastas genom att han kom ner i varv och låg ner.

Många människor bara passerade

Han ringde till 112 och lät en av Miltons vänner hålla i telefonen som var på högtalare. I väntan på att operatören på SOS Alarm skulle svara undersökte Mikael mer exakt vilka skador som Milton hade.

Michael lyfte på hans tröja och såg flera stora ingångshål.

– Jag trodde inte att det skulle sluta bra. Jag trodde att han skulle dö. Men till Milton sade jag att att allting skulle bli bra för att lugna honom, säger han.

När operatören svarade gick Michael några meter bort med telefonen för att inte Milton skulle höra. Han förklarade hur allvarlig situationen var så att sjukvårdspersonalen väl på plats skulle vara förberedd och därmed spara tid. Michael fick klart för sig att två ambulanser skulle skickas och sade därför att ambulans nummer två skulle ha med sig en läkare till platsen.

Efter samtalet sprang han in i butiken och ropade till en kassörska att han behövde material för att stoppa blödningar.

– Hon kastade gummihandskar och papper till mig. Jag var ute igen på 20 sekunder och satte mig vid Milton. Jag tryckte med händerna på ingångshålen för att få stopp på blodet och för att såren inte skulle bli infekterade.

Eftersom Milton och Michael höll till vid butikens entré såg många människor vad som hände.

– Det var jättemycket folk som bara passerade. Det gjorde mig frustrerad. Jag tänkte: ”Varför hjälper ingen till?” I efterhand tänker jag att en del kanske var rädda för att göra fel. Men jag tycker att det bättre att jag göra någonting än ingenting.

Miltons föräldrar Tommy och Zandra.
Miltons föräldrar Tommy och Zandra.

Flögs till Örebro för operation

Ambulansen var på plats efter ungefär fem minuter. Milton lyftes in i fordonet och kördes till Centralsjukhuset Karlstad.

Där upptäckte läkarna att kniven hade gjort hål i hjärtsäcken som fyllts med blod och vätska.

– De beskrev det som att om hjärtsäcken fylls helt kan inte hjärtat slå och då dör man. Milton flögs med helikopter till Örebro för operation, säger Miltons mamma Zandra.

Hon, Miltons pappa Tommy och storebror körde till Örebro med bilen.

– När vi kom dit tog en läkare direkt in oss i ett rum och stängde dörren. Han sade att han hade information. Det var någonting med hans tonläge som gjorde att jag trodde att Milton var död, men det var han inte, säger Zandra.

Milton opererades under natten. Hans bröstkorg sågades upp för att läkarna skulle komma åt hjärtsäcken. Familjen sov över på sjukhuset och på morgonen fick de veta att Milton var stabil.

Efter sex dagar på sjukhuset i Örebro och ytterligare ett par dagar i på sjukhuset i Karlstad fick han åka hem.

– Det var skönt att komma hem. Jag kunde röra mig men det gjorde lite ont, säger Milton.

”Mikael räddade livet på mig”

Nu har Milton fyllt 17 år och han läser handelslinjen på gymnasiet. Han mår fysiskt bra, men påverkas psykiskt av händelsen.

– Jag går inte ut så mycket. Jag känner rädsla och oro, säger han.

Han känner stor tacksamhet till Michael.

– Han gjorde bra. Det behövdes. Utan honom skulle jag inte vara kvar här. Michael räddade livet på mig, säger Milton.

Även föräldrarna Zandra och Tommy vill hylla Michael.

– Hur ska man kunna säga tack till någon som har räddat ens barns liv? Det går inte. Det finns inte ord för det. Tänk om det hade varit någon annan i bilen som inte tagit hand om Milton. Man kan ju bli rädd om en knivskuren, blodig person rycker upp dörren. Det är inte självklart att alla hjälper till då, säger Zandra.

– Michaels insats var kanon, att som medmänniska våga och ställa upp när det är massa blod. Grymt att man törs. Jag är oerhört tacksam. Om inte Michael hade varit på plats kanske han hade förblött, säger Tommy.

Ärret på Miltons bröst efter operationen.
Ärret på Miltons bröst efter operationen.

Dömdes för försök till mord

Personen som attackerade Milton dömdes i Värmlands tingsrätt till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader för försök till mord.

Enligt domen ska han också betala skadestånd till Milton på 156 721 kronor.

Han har erkänt gärningen men uppgett att gärningen ska rubriceras som grov misshandel eftersom han inte haft uppsåt till att döda Milton.

Han har nu överklagat tingsrättens dom till hovrätten.

Aftonbladet har varit i kontakt med personens advokat som avböjt att medverka i artikeln.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 den 16 december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.