PRESENTERAS AV

Redi, 18, räddade Bim från gängöverfall

SVENSKA HJÄLTAR

Redi Mahmoud, 18, blev 20-åriga Bim Frischenfeldts hjälte när hon förföljdes av ett gäng killar.

– Jag tvekade inte. Jag gick bara direkt över till andra sidan och kollade med arg blick på killen längst fram, säger han.

1 av 2 | Foto: Redi Mahmoud
För Redi Mahmoud var det ingen tvekan om att hjälpa.

En tidig lördagsmorgon vid 03:30 i slutet av augusti var Bim Frischenfeldt, 20, på väg hem från krogen i Uppsala när tre killar gick fram emot henne.

– De trängde in mig mot en vägg och började dra i min jacka och byxor. Det var ganska uppenbart vad de ville, jag sa nej flera gånger.

Hon lyckades komma loss och tog sig till stadshuset, då hade ytterligare tre killar anslutit sig.

– De ropade väldigt vidriga och äckliga saker. Jag hade en enorm panik, allt jag tänkte var att jag måste ta mig ur den här situationen och att jag måste överleva.

”Frågade vad de höll på med”

Samtidigt, på andra sidan, befann sig Redi Mahmoud, 18, som också var på väg hem. Han hörde att killarna var hetsiga och skrek. Då han förstod att något inte stod rätt till gick han fram till dem.

– Jag tvekade inte. Jag gick bara direkt över till andra sidan och kollade med arg blick på killen längst fram och frågade vad de höll på med och om de kände den här tjejen.

Killarna backade undan på en gång och gick sin väg

– Jag märkte att de var fegisar inombords när jag gick fram. Det är bara fegisar som går på en tjej.

Redi frågade Bim om hon var okej och hon höll hans hand.

– Hon var ganska chockad. När vi gick längre bort så började hon gråta. Hon andades djup och var skräckslagen, hon skakade så mycket. Jag försökte få henne lugn och följde henne hem.

Bim är väldigt tacksam över Redis agerande.

– När Redi tog tag mig så grinade jag, jag sa bara ”lämna mig inte, lämna mig inte, de förföljer mig”. Jag var vettskrämd, säger hon och fortsätter:

– Han räddade ju mig. Utan honom hade det gått värre, de menade allvar de här killarna. Jag finner knapp ord, för det han gjorde var så bra.

”Hade känts som mitt fel också”

Redi var aldrig rädd.

– Jag tänkte inte på konsekvenserna. Jag bara ingrep så fort som möjligt. Om jag hade blundat för det och sedan läst i tidningen att något hade hänt så hade jag mått ganska skit av det. Det hade känts som det var mitt fel också.

Han tycker att det är viktigt att man agerar i dessa situationer.

–Om man inte vågar ingripa ska man åtminstone ropa på hjälp eller kontakta polisen så fort som möjligt, säger han och fortsätter:

– Ju fler som visar att de bryr sig desto färre gånger kommer det att hända.

Polisen: ”De här brotten är fula”

Bim polisanmälde och händelsen rubricerades som olaga hot och ofredande. Men förundersökningen är nedlagd då det inte går att identifiera killarna – det går inte att komma vidare i fallet.

– De här brotten är väldigt fula, vi gör vad vi kan för att reda ut dem. Det är lättare om det finns bild på gärningsmännen, men det tänker man inte på där och då, hon fruktade säkert för sitt liv. Kommer det in nya uppgifter om vilka de är så går det att utreda vidare, säger förundersökningsledaren Stefan Engström, vid polisen region Mitt.

Har du hört eller sett något? Ring polisen på 114 14.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM