PRESENTERAS AV

Här bjuds de äldre på champagnefrukost

SVENSKA HJÄLTAR

Smörrebröd, ostbricka, chokladdoppade jordgubbar och bubbel står på menyn när det bjuds på frukost på äldreboendet Månstorps Ängar, skriver Sydsvenskan.

– Dagarna kan bli långa på äldreboenden. Det är kul när det händer något roligt, säger Sara Carlsson, regionchef för måltidsservice hos Förenade Care, till Aftonbladet.

1 av 7 | Foto: Privat
Här får de äldre champagnefrukost. Här skålar Göte Arnskill och Aina Wannehag.

På vård- och omsorgsboendet Månstorps Ängar i Vellinge kommun erbjuds champagnefrukost till de äldre. Initiativet kommer från personalen på äldreboendet och köket, som drivs av Förenade Care på uppdrag av kommunen.

– Vi tycker att mat är ett fantastiskt sätt att höja livsglädjen, säger Sara Carlsson, dietist och regionchef för måltidsservice hos Förenade Care.

”Ett snäpp lyxigare”

Den lyxigare frukosten är ett sätt att få de att lämna sitt våningsplan och komma ned till restaurangen för att äta och få en mer social samvaro.

Från början hade de tänkt att de skulle ordna hotellfrukost, vilket hade varit en naturlig anledning till att ta sig till matsalen. Men sen landade beslutet i champagnefrukost istället.

– Det är ett snäpp lyxigare.

”Värt att göra det här”

Målet är att den speciella frukosten ska äga rum varannan eller var tredje månad – i sommar kommer den förhoppningsvis ske utomhus.

I tisdags serverades frukosten för andra gången. Det bjöds på bland annat smörrebröd med gravad lax och hovmästarsås, ostbricka, smoothies, chokladdoppade jordgubbar – och såklart bubbel.

– Det var jättelyckat och uppskattat.

Det var sammanlagt 43 av de 56 boende som anslöt. Några av dem är sådana som i stort sätt aldrig annars lämnar sina lägenheter.

– De tycker det är jätteroligt. Dagarna kan bli långa på äldreboenden. Det är kul när det händer något roligt. Vissa har bara haft champagnefrukost på sin student eller på sitt bröllop. Det är värt allt att göra det här, när de vill komma.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM