Christoffer sparkade in rutan för att varna: ”Primalhjärnan tog över”

Christoffer Röstlund Jonsson, 43, och hans flickvän såg under promenaden några stojande barn springa iväg.

Sedan kände de lukten.

– Då säger min flickvän ”Oj är det någon som grillar mitt i natten. Shit, det brinner ju” skriker hon sedan, berättar Christoffer.

Christoffer Röstlund Jonsson och hans flickvän Wilhelmina Brunila, 30, hade natten mot lördagen varit ute på en långpromenad i den ljumma sommarnatten. De var alldeles strax hemma i söderförorten Hägersten när de på avstånd såg en grupp barn.

– De springer i ilfart från platsen och skrattar och skriker åt varandra och fnissar. Det låter som tjejer, unga tjejröster, berättar Christoffer..

Skämtsamt säger Christoffer till Wilhelmina ”shit vad snabbt de försvann. Undrar om de var vampyrer, hahaha”.

Christoffer Röstlund Jonsson
Christoffer Röstlund Jonsson

Sekunderna senare inser paret att det är något som inte står rätt till. Det luktar rök. Mot en husvägg till ett trevåningshus står byggsopor travade och det är därifrån lukten kommer.

– Det brinner i en stor hög med byggskräp. Det är någon som har renoverat. Allt som man slitit ut står där; träskåp, kartonger från byggrejer och annat skräp. Och det brinner för fullt. Det är en stor brasa och det brinner upp mot husväggen.

Direkt larmar paret 112.

– De säger att de är på väg. Sedan börjar jag banka på porten och min flickvän står och skriker ”vakna, det brinner”.

Men ingen i huset verkar vakna. Det är mörkt i fönstren och man ser inga tecken på liv. Christoffer känner alltmer paniken krypa i honom och känner att han måste göra något.

– Det brinner alldeles vid porten och det är jättevarmt. Det är en stor eld. Sedan exploderar ett badrumsfönster och persiennerna där börjar smälta och fatta eld.

Sexton stygn

Då bestämmer sig Christoffer för att ta sönder rutan i dörren till porten. Han riktar en rejäl spark mot glasrutan.

– Jag sparkar sönder glaset med foten för att kunna ta mig in i trappuppgången och ringa på dörrarna så folk kan vakna och komma ut. Jag är på väg in då jag möter två unga kvinnor som vaknat av smällen och vårt skrikande.

Samtidigt märker Christoffer att han skadat sig när han sparkade sönder glasrutan.

– Jag blöder ganska mycket från benet. Jag går ut och möter min flickvän som säger att ”Shit, du måste sätta dig ner. Du blöder jättemycket”.

Brandkåren kommer till platsen och börjar släcka elden. En av brandmännen tittar på Christoffers skador och konstaterar att han behöver åka till sjukhus. Christoffer förs med ambulans till akutmottagningen på Karolinska i Huddinge.

– Det blev elva stygn vid såret på foten och fem stygn vid såret på knäet.

Christoffer sparkade in en ruta, för att ta sig in och varna boende för branden. Han skadades i samband med det och åkte ambulans till sjukhuset och fick sy 16 stygn.
Christoffer sparkade in en ruta, för att ta sig in och varna boende för branden. Han skadades i samband med det och åkte ambulans till sjukhuset och fick sy 16 stygn.

Nu har det gått några dagar och Christoffer som arbetar som journalist på tidningen Dagens Etc är på en jobbresa i Skurup i Skåne.

Hur mår du i dag?

– Det är faktiskt ganska jobbigt. I går fick jag uppsöka Ystads akut på kvällen då mitt sår börjat läcka genom bandaget. Men jag fick det undersökt och omlagt och det är i alla fall ingen infektion.

Han känner sig lite korkad i efterhand som skadade sig på det sättet han gjorde.

– Hade jag tänkt efter så hade jag använt ett tillhygge. Men jag reagerade impulsivt och tänkte ”nu går det åt helvete och jag måste göra någonting”. Då tog primalhjärnan över.

”Skittrist liv, detta är. Extremt immobil, är jag”, twittrade Christoffer i söndags när han vilade sin skadade fot och knä.
”Skittrist liv, detta är. Extremt immobil, är jag”, twittrade Christoffer i söndags när han vilade sin skadade fot och knä.

Ingen hjälte

Christoffer har blivit hyllad på bland annat på Twitter, där han skrev om händelsen. Själv ser han sig inte som någon hjälte, trots de ansträngningar som mycket väl kan ha räddat både liv och bostäder.

Det kommer ta lite tid att läka, konstaterar Christoffer som tvingades uppsöka sjukhus under måndagen då såret börjat vätska sig.
Det kommer ta lite tid att läka, konstaterar Christoffer som tvingades uppsöka sjukhus under måndagen då såret börjat vätska sig.

– Jag vill verkligen poängtera att jag inte tycker det här är någon stor grej. Jag vill inte slå mig själv för bröstet för det här.

Han berättar att polisen sa ”Skitbra att ni gjorde det här. De flesta människor tar bara fram telefonen när det händer” och det är därför han ställer upp på en intervju, så folk ska förstå att man måste slå larm och hjälpa, inte bara stå och ta bilder med mobilen.

– Nu vet vi ju inte att det var de här barnen som tände eld men klockan var efter ett på natten och de sprang därifrån sekunder efter. Jag tycker att man ska snacka med sina barn om att det kan gå jävligt illa om man tänder eld på saker.

Christoffer menar också att vi vuxna behöver bli medvetna om faran i att lämna byggbråte framme, något man ofta ser i bostadsområden.

– Det kan börja brinna, antingen genom en anlagd brand eller på annat sätt, att någon exempelvis kastar en fimp.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.