William, 12: ”Trodde aldrig vi skulle få se mamma igen”

Uppdaterad 2022-01-14 | Publicerad 2020-12-17

Sexbarnsmamman Emma Schols gick genom eld för att rädda sina barn. Sonen William Schols berättar under Svenska hjältar-galan om sin stora rädsla att förlora sin mamma.

– Man trodde ju ibland att vi inte skulle se henne något mer. Nu får vi se henne ungefär varenda dag och då blir man glad.

Emma Schols fick svåra brännskador på 93 procent av kroppen. Mot alla odds överlevde hon. Hennes fästman Anders Anens berättar om den svåra tiden utan Emma.

– Läkarna sa ju till oss från början att Emma skulle ligga i Uppsala i minst ett år men Emma bevisade ju något helt annat. Hon flyttade till Huddik efter fyra månader ungefär och sen fick hon flytta hem efter sex månader.

Stort i hjärtat

Sonen William Schols berättar om sin mammas oerhörda styrka och den kraft hon lagt ner på att ta sig tillbaka till vardagslivet med familjen igen.

– Man kan tänka sig, men man kan nog inte riktigt förstå hur mycket hon har kämpat. Det vet nog bara hon.

Själv glädjer sig Emma åt att kunna vara en del av barnens liv och delta i det stora och lilla som händer.

– När jag får se på barnen i dag är det klart att det känns extra stort i hjärtat. Att jag lyckats ta mig tillbaka hem och i dag kan vara en delaktig mamma, säger hon.

Men att ta sig tillbaka till vardagslunken, eller ens överleva, var långt ifrån en självklarhet.

– Jag kände ju i hela kroppen att jag var på väg att dö. Det gick inte mer.

”Man trodde ju ibland att vi inte skulle se henne något mer”, säger William Schols om oron över sin mamma Emmas brännskador.

Löftet till sonen

Ett löfte till sonen William höll henne kvar.

– När jag skulle säga hejdå till dem i gräset, så var William sist därifrån. Då lovade jag att jag skulle komma hem igen och det satt liksom i huvudet. Det får inte vara sista gången jag ser dem utan jag måste hem. Jag ska hem!

Nu är Emma hemma och kan fira jul med sin familj.

– Det känns underbart. Det är nästan så man får nypa sig själv i armen för att förstå att man är här. Att det inte bara är en dröm. Men det ändå det jag haft i drömmarna, att få komma hem så tidigt som möjligt.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!