Nu har treårige Nicolas äntligen fått ett nytt hjärta

I juni skrev Svenska hjältar om Nicolas som väntat i över 300 dagar på ett nytt hjärta.
Nu har han opererats och är äntligen fri från den mekaniska pumpen.
– Det är fantastiskt. Vi känner en enorm tacksamhet mot de som valde att donera och rädda Nicolas liv, säger mamma Paola Palacios.

När Aftonbladet berättade om 3-åriga Nicolas första gången hade han väntat på ett nytt hjärta i över 300 dagar – fast vid en 100 kilo tung mekanisk hjärtpump som höll honom vid liv. Det var när familjen sökte vård för Nicolas på Karolinska sjukhuset i Solna i augusti 2019 som de fick chockbeskedet att han hade hjärtsvikt och behövde specialistvård i Lund. Under tiden han väntade på att få ett nytt hjärta drabbades han av ytterligare en sjukdom, troligen triggad av hjärtpumpen. Förenklat beskrivet började Nicolas immunförsvar att angripa den egna benmärgen och behandlingen mot det var kortison och cellgifter – vilket bara hade kunnat pågå fram tills september. Så tiden var knapp.

– När de ringde och berättade att det fanns ett hjärta till Nicolas blev jag såklart väldigt glad. Det var ett fantastiskt samtal, säger mamma Paola Palacios.

Operationen gick bra och efter några timmar vaknade Nicolas, med ett friskt hjärta som slog som det skulle.

– Vi känner en enorm tacksamhet mot de som valde att donera och som räddade Nicolas liv, säger mamma Paola.

Nicolas som har hunnit fylla 4 år och är äntligen fri från den stora hjärtpumpen.

– Han är såklart väldigt glad över att kunna röra sig friare, som han vill. Han har en trehjuling här inne på rummet som han tycker om att cykla på och nu behöver vi inte krångla med sladdar längre.

I över 300 dagar satt Nicolas fast i den stora hjärtpumpen, nu kan han cykla på sin trehjuling som han vill igen.
I över 300 dagar satt Nicolas fast i den stora hjärtpumpen, nu kan han cykla på sin trehjuling som han vill igen.

”En frihet att bara kunna gå ut”

Tills vidare behöver Nicolas fortsätta att vara isolerad på rummet på sjukhuset, eftersom det är viktigt att han hålls infektionsfri.

– Men igår var vi ute på en promenad i närheten av sjukhuset. Nicolas satt i barnvagn och det var en enorm frihet att bara kunna gå ut tillsammans, säger Paola.

För Nicolas väntar en tid av rehabilitering efter den långa tiden på sjukhus. Det är många kontroller och undersökningar som behöver göras.

– Vi vet inte hur länge vi kommer att behöva vara kvar här på sjukhuset, vi tar en dag i taget. Men det är fantastiskt att kunna se på Nicolas att han vet att det är på väg åt rätt håll nu, även om han fortfarande inte är helt frisk.

På bilden till vänster hade Nicolas ,3, precis sprungit sitt första lopp, kort efter blev han sjuk.
På bilden till vänster hade Nicolas ,3, precis sprungit sitt första lopp, kort efter blev han sjuk.

Vill hjälpa fler som väntar

Tillsammans med Nicolas pappa Wojtek Malinowski  startade Paola under den långa väntan på ett nytt hjärta rörelsen #Förallabarnpålistan som de planerar att driva vidare.

– Anledningen till att vi blev offentliga med vår situation var för att hjälpa Nicolas, men även för att hjälpa alla andra som väntar på organ.

En enda donator kan rädda upp till åtta liv genom att donera organ.

– Det är viktigt att veta att man kan rädda liv genom att ta ställning. När det värsta tänkbara redan har skett kan organ komma till nytta för andra istället för att inte utnyttjas. Vi behöver ta ett samhällsansvar och gemensamt se till att den här frågan lyfts, säger Paola.

Även Nicolas har en tydlig målbild för vad han kämpar för framåt.

– Hela tiden på sjukhuset han haft en längtan efter att få äta en glass på Mariatorget i Stockholm igen. Det är det som har varit det stora som han fortsatt att kämpa för och han ser mycket fram emot det.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.