Har samlat in 800 000 kr – köpt ambulanser till Ukraina

Kriget i Ukraina skapar engagemang hos svenskarna.

Fredrik Hallstensson, 54, och Frank Olofsson, 53, från Sundsvall är två eldsjälar som gjort en insats utöver det vanliga.

Totalt har 800 000 kronor samlats in som ska hjälpa det ukrainska folket och bland annat har två ambulanser köpts in.

Vännerna Fredrik Hallstensson från Matfors och Frank Olofsson från Ljustorp tycker inte att deras insats är ”så märkvärdig”.

– Det fascinerande är engagemanget från andra människor, säger Fredrik Hallstensson och Frank Olofsson konstaterar att ”alla vill vara med”.

De berättar att det hela började med ett engagemang i kriget i Ukraina – och barndomskamraten Bertil Sjöström och Filippushjälpen i Örnsköldsvik.

– Jag kontaktade honom och undrade om jag kunde hjälpa och det kunde jag. Så jag startade en egen insamling. Samtidigt var Frank med och startade en insamling med Ljustorpsbygdens föreningar. Då började vi snacka ihop oss om att vi kunde göra det här tillsammans.

Fredrik Hallstensson, 54, och Frank Olofsson, 53, från Sundsvall står framför en av ambulanserna som ska rädda liv i Ukraina.
Fredrik Hallstensson, 54, och Frank Olofsson, 53, från Sundsvall står framför en av ambulanserna som ska rädda liv i Ukraina.

Bilen ska rädda liv

Idén var att köpa en ambulans som Fredrik sett på Blocket, och sedan köra den till Ukraina.

– Jag fick för mig att de behövde ambulanser. Jag tittade på någon brandbil också, men ambulans lät så bra, säger Fredrik.

Ambulansen är begagnad men väl omhändertagen. Den är nyservad och utrustad med det som behövs.

– Den första ambulansen vi köpte hade kostat 1,8 miljoner ny. Vi fick köpa den för 85 000 kronor, och sedan utrustades den för 130 000 kronor, berättar Frank.

Att de valde att satsa på inköp just av ambulans är något som blivit uppmärksammat i trakten och de har fått in mycket pengar.

– Det här med ambulansen har varit något väldigt konkret. Att ”det här är bilen som vi skickar ner och som ska rädda liv”. Jag har tyckt om den tanken väldigt mycket, säger Fredrik.

För vännerna Frank Olofsson och Fredrik Hallstensson är det viktigt att göra skillnad. ”En god gärning kan göra att de känner att vi är på väg mot något bättre”, säger Frank.
För vännerna Frank Olofsson och Fredrik Hallstensson är det viktigt att göra skillnad. ”En god gärning kan göra att de känner att vi är på väg mot något bättre”, säger Frank.

Rasade in pengar

Men det slutade inte där. Ytterligare en ambulans köptes in, ”för det bara rasade in pengar”, som Fredrik uttrycker det.

– Den nya ambulansen som vi har fått i dag är en akutambulans med traumakit och traumautrustning, säger Frank.

Vilka har varit med och bidragit med pengar?

– Det är företag, organisationer, föreningar och privatpersoner. Utanför Isladan, när det var match, var en elvaårig tjej framme och swishade. Vi har varit på PRO och det finns verkligen ett superbrett engagemang, berättar Frank.

Frank berättar om två möten utanför ett stort köpcentrum i Sundsvall där han samlade in pengar.

– Då kom en kille fram och sa: ”Det är mitt folk ni samlar in pengar till. Jag är från Ukraina.” En stund senare kom det fram en kille med sin tjej och sa: ”Jag vill skicka pengar. Jag är ryss och jag vet hur fel det här är”.

Två ambulanser har köpts in och utrustats och körs nu  ner till Ukraina.
Två ambulanser har köpts in och utrustats och körs nu ner till Ukraina.

Drivkraften – att få hjälpa

Med hjälp av Filippusstiftelsen fick Fredrik och Frank kontakt med ett sjukhus utanför Kiev dit ambulanserna kommer att gå.

De kör själva ner ambulanserna. Med på färden är också fyra fullastade lastbilar från Filippusstiftelsen med förnödenheter som blöjor och välling, men också elverk och torrvaror. I packningen finns också godisklubbor och gosedjur till barnen.

I måndags tog de färjan till Polen.

– Sedan kör vi vidare ner till en plats vid gränsen av Ukraina, där en delegation från sjukhuset tar emot oss. Där lämnar vi över nycklarna.

En delegation från ett sjukhus utanför Kiev kommer ta emot Fredrik och Frank när de kör ner ambulanserna.
En delegation från ett sjukhus utanför Kiev kommer ta emot Fredrik och Frank när de kör ner ambulanserna.

Men det slutar inte där. Fredrik och Frank kommer fortsätta samla in och kraftsamla på olika sätt.

Vad är er drivkraft?

– Att få hjälpa människor. Kan man så ska man. Man går till jobbet och man tjänar sina pengar och så går livet på, liksom… Vi måste hjälpas åt. Det är bara så, säger Fredrik.

En som uppmärksammat ambulans-projektet är Sveriges ÖB Micael Bydén som syns på bild med Frank på Instagram.

– Man blir förvånad och väldigt glad över att en så officiell person tar sig tid och kommer ut och säger att ”Det här är ett så bra initiativ så jag vill vara med och synas med på bild”, säger Frank Olofsson.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE