Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

”Svenska hjältar det viktigaste vi någonsin gjort”

avLiisa Aus

Publicerad:

Årets jury komplett: Fantastiska historier att läsa

1 av 9 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Mark Levengood, 49, journalist, författare, programledare. Antal år i juryn: 7. ”Jurymötena är alltid roliga. Vi argumenterar och ändrar ståndpunkt, lyssnar och bråkar. Det är ett privilegium att få diskutera godhet med ett så härligt gäng.”

Vad har en astronaut, en skidstjärna och en bloggstjärna gemensamt?

Jo, de ingår alla i juryn för Svenska Hjältar 2013.

– Årets jury är den mest dynamiska vi någonsin haft, säger Mark Levengood som själv är inne på sitt sjunde juryår.

Under hela året har Aftonbladets läsare och tittare skickat in tips på människor som i vardagen gjort någonting bra för någon annan.

Det har varit stort som smått av ung som gammal. Fantastiskt nog verkar Sverige vara fullt av hjältar.

– Det otroliga är att hjältarna inte tar slut. Tvärtom verkar de bli fler för varje år, säger Kerstin Nilsson, reporter på Svenska Hjältar.

– Jag tror att 90-talisterna är en generation som bryr sig mer. Världen är närmare och mer öppen och de vill engagera sig i annat än sig själva.

Nu har juryn börjat sitt dryga arbete med att hitta de sex hjältar som ska hyllas på galan i december. Det är många historier som ska läsas, många öden som är gripande och modiga, ruskiga och härliga.

Lassgård: Jag kommer att slåss för min favorit

På veckans jurymöte stönade de nio deltagarna många gånger över alla fina hjältehistorier.

– Usch, det här är så jobbigt. Det här är nog både det svåraste och viktigaste jag någonsin gjort, sa Margot Wallström, en av nykomlingarna i jurygänget.

Rolf Lassgård och Christer Fuglesang kände sig mer säkra i jurykostymen.

– Jag kommer att slåss ända till slutet för min favorit, sa Rolf bestämt och kastade sig in i en diskussion med Mark Levengood om vad som var mest modigt.

Mark själv är van vid de intensiva diskussionerna på jurymötena. Han har ju varit med i sju år – varav tre som just juryordförande.

– Vi kan bråka. Vi kan käbbla och argumenta, ändra oss och ändra oss igen. Det är när det uppnås en balans mellan känsla och förnuft som vi hittar rätt. Och i de allra flesta fall enas vi i våra val.

När juryn är klar med sitt arbete, börjar förberedelserna inför tv-galan. Den 20:e december ska sex vardagshjältar upp på scenen på Cirkus för att hyllas för sitt mod.

Där är det i vanlig ordning Mark som är den trygga programledaren som hjälper vardagshjältarna på scenen att glimra inför den kändistäta publiken på golvet. Mark är van att stå på scen, van att göra allt ifrån teater till radio till galor och tv-produktioner.

– Men Svenska Hjältar är faktiskt bland det viktigaste jag gjort i mitt liv. Att lyfta fram allt det goda och låta vanliga människor påverka samhällsdebatten är unikt.

Prins Daniel sprider kunglig glans

En härlig nyhet för årets gala är att Prins Daniel delar ut ett pris. Man kan säga att han tar över den kungliga glansen efter Prinsessan Christina som varit juryns ordförande de tre senaste åren.

– Att kungahuset engagerar sig i Svenska Hjältar är ett slags kvitto på att vi gör rätt. Grundtanken är ju att hjältemod sker överallt – från slott till koja, säger Mark Levengood.

Publicerad: