PRESENTERAS AV

Här räddas en riktig Bambi på hal is

1 av 3
SVENSKA HJÄLTAR

Skridskofärden tog en ny vändning när Jonas Hållén med vänner upptäckte ett rådjur som bokstavligen hamnat på hal is.
Tack vare deras insats kunde rådjuret springa upp på land.
– Det är alltid kul att hjälpa ett djur, säger Jonas.

Jonas Hållén var ute och åkte långfärdsskridskor i Roslagen i måndags med några vänner. Det var lite folk ute och isen var mycket tunn på sina ställen. Plötsligt upptäckte de ett rådjur som hamnat långt ut på isen och inte kom därifrån, vilket SVT var först att skriva om.

Låg och sprattlade på isen

– Vi såg det här rådjuret som låg och sprattlade på isen. Vi tänkte att han fixar det där själv, så vi ställde oss och avvaktade ett tag, men han fixade det inte. Han låg där och sprattlade och sprattlade, vi stod där i säker tio minuter och tittade men det hände inget.

Jonas och hans kompisar upptäckte att flera rovfåglar hade börjat cirkulera runt det stressade rådjuret, och bestämde sig för att åka dit.

– Rådjuret hade ju panik, sen fick det ännu mer panik när vi närmade oss. Vi försökte närma oss försiktigt, men den blev ändå rädd. Då blev det ju ännu mer utsatt. Inte nog med att det var ute på isen och inte kunde röra sig, så kommer det två konstiga kreatur bakifrån, säger Jonas.

”Gulligt att rädda ett djur”

Med hjälp av handtaget på ispikarna puttade de in rådjuret mot land – och rådjuret kunde springa iväg i säkerhet.

– Det är naturligtvis gulligt att rädda att rådjur. Det är alltid kul att hjälpa ett djur. Jag har ju katt, och jag gillar djur, säger Jonas Hållén.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM