Jennie räddar övergivna katter: “Inget som förändras”

Över 100 000 katter saknar hem i Sverige. Runt om i landet finns ett otal ideella föreningar som kämpar för att de ska få tak över huvudet. Men situationen blir inte bättre.

– Det är inget som förändras. Jag tror inte någon förening har sett någon minskning, säger Växjö hemlösa katters Jennie Johansson.

År 2015 drog Jennie Johansson, 45, igång Växjö hemlösa katter. I tre år har de arbetat för att hemlösa katter, som av olika anledningar övergivits, ska få någonstans att bo.

Många har säkert hört talas om fenomenet ”sommarkatt”. Det handlar om personer som skaffar katt på sommaren, men sedan tröttnar och släpper allt ansvar.

– Det är klart att det finns sommarkatter, men det rör sig om hela året. Folk tröttnar och då spelar det ingen roll om det är sommar eller vinter, säger Jennie Johansson.

Värmen försvårar arbetet

Enligt Agria djurförsäkring finns det omkring 100 000 katter som saknar hem i Sverige. Jennie Johansson menar att situationen är precis lika illa som tidigare år men att det i år finns ett nytt problem – värmen.

– I den hettan som är nu så flyttar de på sig. Det är en ständigt jakt på skugga och mat så man hinner inte lokalisera katterna. Det blir svårare att arbeta eftersom ungarna dör om de inte hittar skugga och vatten, säger hon.

Trots att så många engagerar sig blir det inte bättre. Och arbetet är knappast enkelt.

– Det är inget som förändras. Jag tror inte någon förening har sett någon minskning.

– Man försöker hjälpas åt i den mån man kan men alla säger samma sak. Det är ett kaos och det är otroligt slitsamt, säger Jennie Johansson.

Vad är det viktigaste steget för att få bukt med problemet?

– Prio ett är att alla katter måste id-märkas och kastreras. Det finns inget viktigare. Då vet man vems det är och så blir det inga ungar, säger Jennie Johansson.

”Det måste till något extremt”

Regeringen gick sent i juni ut med information om den nya djurskyddslagen som ska träda i kraft i april nästa år. Då ska det enligt lag bli förbjudet att “överge sitt husdjur”. Men det är inte alltid så lätt att spåra ägaren. Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) berättade att man ska utreda obligatorisk märkning och ett register för katter. Jennie Johansson tycker att allt tar för lång tid.

– Det behövs ordentliga djurlagar, som det är nu blir du inte straffad. Det måste till något extremt för katter har så låg status, säger hon.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.