Årets medborgare

Fick ett anfall på Ica – söker kvinnan som grep in

Av: 

Malin Wigen

SVENSKA HJÄLTAR

Ayana Rashied fick ett epileptiskt anfall när hon skulle handla. En okänd kvinna kom till undsättning och hanterade situationen på ett exemplariskt sätt – nu vill Ayana hitta sin hjälte.

– Den typ av anfall jag får är väldigt hemsk, det är ingen vacker syn. Hon skötte sig jättebra, säger hon.

Förra onsdagen befann sig Ayana Rashied på Ica i Olskroken i Göteborg med sin kollega vid 13:30-tiden. Plötsligt fick hon ett epileptiskt anfall vid kassan. När hon låg helt avdäckad på marken kom en okänd kvinna till undsättning.

– Det var kvinna som tog hand om mig riktigt, riktigt bra. Hon var sjuksköterska. Hon halvlåg bredvid mig och lugnade ned mig. Hon såg till att jag skulle vara så lugn som möjligt, säger hon och fortsätter:

– Många vet ju inte hur man ska ta hand om anfall. Den typ jag får är väldigt hemsk, det är ingen vacker syn. Hon skötte sig jättebra. Min kollega var ju livrädd, det var skönt att någon var där som hade koll på läget, hur man ska göra och vad man ska göra. Jag uppskattade verkligen det sättet hon tog hand om mig på.

”Vill visa hur tacksam jag är”

Ayana fördes till sjukhus där hon fick vara några timmar för bevakning. Och nu vill hon hitta kvinnan som hjälpte henne. I ett inlägg i en lokal Facebookgrupp efterlyser hon kvinnan. Det hon vet är att kvinnan ska vara i 50-årsåldern, ha blont axellångt hår och glasögon, Dessutom ska hon vara sjuksköterska till yrket och ha varit på Ica med sin man. Trots över 200 delningar av inlägget har ingen gett sig till känna.

– Jag vet inte hur jag ska få tag på henne. Jag vill visa hur tacksam jag är, och kunna tacka henne ordentligt. Jag uppskattar det hon gjorde väldigt mycket. Det var så skönt att det var någon som befann sig där som visste exakt vad man skulle göra, så att det inte blev fel. Det är många som inte vet hur man ska agera, de tror att man dör.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets medborgare

Ica

Olskroken

Göteborg

Svenska hjältar