Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Nicklas är Årets Livräddare – mirakelräddade lastbilschauffören

Av: 

Helena Mastberg

SVENSKA HJÄLTAR

Bara förarhytten låg kvar uppe på bron efter krocken – resten av lastbilen hängde ned över kanten och var på vippen att rasa.

Nicklas Jansson, 27, säkrade upp lastbilen, släckte elden – och räddade livet på chauffören Bengt Elgander, 62.

För den insatsen får han nu ta emot pris som Årets Livräddare på Svenska Hjältar-galan på fredag den 16 december.

Det är en mörk kväll den 21 juli, strax före midnatt. Kranbilsföraren Nicklas Jansson är på väg hem på E4:an. I höjd med Stavsjö tvingas han tvärbromsa. En lastbil kommer studsande rakt mot Nicklas och far ner mellan två broar. Nicklas stannar och springer ut.

En personbil med husvagn är också inblandad i olyckan, och i bilen sitter en barnfamilj. Pappan i bilen är oskadd, och i baksätet sitter ett litet spädbarn som också verkar må bra. Mamman har skärsår som blöder och är chockad.

– Jag försöker att lugna henne och få henne att sitta kvar i bilen, säger Nicklas.

Någon tar hans hand

Han har redan larmat 112, och nu rusar han fram till lastbilen. Han tänker att det måste vara en dödsolycka men ropar ändå. Och blir väldigt överraskad när någon svarar klart och tydligt.

– ”Va? Lever han? Det är inte möjligt…”. Jag hör ungefär var han är, men jag kan inte se honom. Så jag stoppar in handen och ber honom att ta tag i min hand om han ser den.

Chauffören Bengt Elgander tar Nicklas hand.

Men lastbilen hänger väldigt risigt på kanten. Den får bara inte rasa ner, för då kommer han att dö, tänker Nicklas. Men då börjar lastbilen att brinna. Nicklas hämtar sina brandsläckare, klättrar upp på Bengts lastbil och lyckas faktiskt stoppa elden. Sedan hämtar han sin kranbil och krokar fast förarhytten för att säkra upp den.

Räddningstjänsten och ambulans anländer, och det krävs en stor insats för att få loss Bengt.

”Snälla kör försiktigt”

Nu har ett halvår gått sedan olyckan och Bengt har återhämtat sig oväntat bra. Han har fått amputera båda benen och sitter i rullstol, men han håller modet uppe.

Nicklas imponerade stort på Svenska Hjältars jury genom sitt lugna och rådiga agerande, och för det kommer han att prisas på galan på Cirkus den 16 december.

Hur känns det inför galan?

– Jag är lite nervös, men det ska bli jättekul och jag ser fram emot det mycket. Hela den här grejen har blivit så stor, det blev som en chock, säger Nicklas och skrattar.

Vad skulle du vilja hälsa till folk ute på vägarna?

– Att agera när det hänt en olycka! Kolla snabbt vad som hänt och larma. Bara en liten grej som att hålla någon i handen eller finnas där kan rädda livet på personer som är chockade.

– Och snälla jaga inte förbi en olycksplats bara för att DU har bråttom. Tänk på folk som jobbar på vägen med risk för sina egna liv – de vill också komma hem, säger Nicklas.

– Och till sist – var lite mer uppmärksamma. Saker och ting händer fort, så det är vansinnigt att till exempel sitta med sin telefon när man kör.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag kände att han får bara inte dö”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Trafikolyckor

Nicklas Jansson

Bengt Elgander