Olivias pappa söp ihjäl sig – nu vill hon hjälpa barn till missbrukare

Av: Helena Mastberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Åren med missbruk var väldigt tunga, både för Olivia och mamma Agneta. Nu vill de hjälpa andra barn i samma sits.

SVENSKA HJÄLTAR

På ytan var allt perfekt hos familjen Trygg i Djursholm. Pappan var älskad och framgångsrik – men drack allt mer. Till sist valde han alkoholen framför familjen.

– Inga barn och unga ska behöva gå igenom det som vi har gått igenom, säger dottern Olivia Trygg som nu hjälper andra i samma sits.

– Utåt sett var vi den perfekta familjen, berättar Olivia Trygg när ”Ge tillbakas” programledare Peter Svensson möter henne.

Hennes pappa gjorde succé i reklambranschen.

– Till en början var han världens bästa pappa. Han var kreativ, barnslig, kärleksfull. Det var alltid kul att vara med pappa när jag var liten, säger Olivia. 

I nioårsåldern märkte hon att hans beteende förändrades, men det tog lång tid innan hon förstod vad det berodde på.

– Han blev oberäknelig. När jag klev innanför dörren visste jag inte var jag hade pappa.

Försvarade sin pappa

Drickandet accelererade, men det var inget man pratade om. Stämningen hemma blev mer och mer spänd, och Olivias mamma ifrågasatte sin make.

– Men då kom det mycket tomma hot från pappa: Då skiljer jag mig, eller då behöver jag inte leva längre…

Olivia själv hörde allt genom väggarna.

– Jag minns att jag ville inte somna, för jag var rädd för vad som skulle hända morgonen efter. 

Så småningom fick familjen träffa terapeuter för att få stöd och råd. Men Olivia hade svårt att ta det till sig.

– Jag trodde att en alkoholist var någon som låg på en parkbänk. jag som femtonåring ville aldrig i livet tro att min pappa var alkoholist. Jag gick in och försvarade honom, berättar hon.

Fick ett ultimatum

Till slut ställde familjen ett ultimatum. Han fick 48 timmar på sig att välja mellan alkoholen och familjen.

– Och han valde alkoholen. Det trodde jag aldrig att han skulle kunna göra. Hur kunde han välja bort mig? säger Olivia. 

Skilsmässa, bodelning – nu rullade allt på. Olivias pappa blev till någon helt annan, och resten av familjen bestämde sig för att bryta kontakten.

Trots det ringde han gång på gång, gav löften som aldrig blev till verklighet. Han åkte in på behandlingshem flera gånger – och när han åkte ut tog han taxin direkt till Systembolaget.

”Pappa är död”

Så en dag ringde Olivias mamma och sa att hon måste komma hem omedelbart.

När hon kom fram stod mamman med öppna armar.

Hon behövde inte säga något – Olivia visste redan.

Pappa är död.

– Det är klart att jag saknar pappa, men samtidigt var han så pass sjuk. När jag tänker på honom i dag tänker jag att han sitter och fiskar på en brygga i Nangijala, där det är frid och fröjd, säger hon.

Familjen bestämde sig för att vända sina egna hemska erfarenheter till något bra, att hjälpa andra i samma situation. De startade stiftelsen Trygga Barnen för att stötta barn och unga upp till 25 år som lever i ett hem med missbruk eller psykisk ohälsa. Hela 450000 barn i Sverige lever i den verkligheten i dag.

– För mig är det självklart att våga prata om vad som händer bakom stängda dörrar. Jag är ju inte ensam om att växa upp under sådana här förhållanden, säger Olivia.

Vill inspirera och ge hopp

Hos Trygga Barnen får man en chans att träffa andra i samma sits, prata om man vill eller bara hitta på någon kul tillsammans. De har kontinuerlig kontakt med cirka 75 barn idag, och har just startat ett nytt projekt som de kallar för Trygga Hjältar. I nuläget har de ett tjugotal ambassadörer över landet, som fungerar som en länk mellan barnet och stödfunktion i kommunen.

– Om inte det här hade hänt vår familj så hade Trygga Barnen aldrig startats. Jag tror inte att jag skulle stå med båda fötterna på jorden som jag gör i dag. Det är tack vare den resa jag personligen har gjort. Och därför är det så fantastiskt att få möjlighet att kunna ge tillbaka till andra – att kunna inspirera och ge hopp.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.