Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Vem är din hjälte 2008?

Lyft fram och nominera din hjälte

1 av 3 | Foto: Magnus Wennman
VINNARNA 2007 Alla Svenska Hjältar från tv-galan förra året. Från vänster: Daniel Müller, Kristian -Kabelacs, Tony -Widerberg, Felix Wikström, Inger Sjökvist, Sara Mohammad, Kenth Munther, Kasper Pettersson, Johan Reuterholt och Margit Rapp

Vad är en hjälte?

En klassisk fråga som vi nu törs säga att vi har ett svar på:

Det är en vanlig människa som vågat göra något ovanligt gott.

När vi startade projektet svenska hjältar i fjol var vi nervösa. Skulle ni förstå?

En kampanj där ingen röstar, än mindre röstas ut? Ett evenemang där ingen ska skicka några pengar någonstans? En gala där kändisarna bara är publik?

Kraften i ert svar var omtumlande. Ni inte bara förstod – tusentals av er deltog med förslag och hörde av er och stöttade projektet. Reaktionen från läsaren Eva i Kramfors var typisk:

– Tänk att Aftonbladet, en kvällstidning, kan göra något sådant här, något som bara är gott och inte sensation. Grattis får jag ändå säga.

Ja, tänka sig, Eva?… Vi är en kvällstidning och stolta över det. Vi larmar, avslöjar, underhåller och gör oss till. Och så har vi ett hjärta. Där inuti finns Svenska Hjältar hos oss.

Svenska Hjältar är vårt sätt att visa att det goda inte är självklart. Det goda måste göras. Allra starkast är den sanningen skriven av Astrid Lindgren när hon låter Jonatan Lejonhjärta säga till sin lillebror:

”Skorpan, det finns saker man måste göra fast man är rädd. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”

Våra svenska hjältar har alla levda erfarenheter av de magnifika meningarna. Minns Kristian Kabelacs från förra året. I högstadiet så mobbad för sin sexualitet att han inte trodde att han skulle överleva.

En dag ställde han sig upp inför klassen och berättade. Mobbningen blev bara värre av det. Han tog strid, stämde skolan och vann.

Så rädd han måste ha varit. Så rätt han hade. En svensk hjälte väl värd en direktsänd gala på anrika Cirkus i Stockholm.

Det ska vi ha i år igen, den 14 december. En gala där Sveriges allra mest gnistrande personligheter kommer att vara publik. Kändisarna lånar sin strålglans för en kväll för att hylla våra svenska hjältar.

Det är en alldeles märkvärdig känsla att en vinterkväll förenas i tårar i beundran över hur stora vi små människor kan bli – om vi törs göra det goda.

Varmt välkommen att nominera din svenska hjälte!

Jan Helin, chefredaktör Aftonbladet

Kalle Jungkvist, chefredaktör aftonbladet.se