PRESENTERAS AV

Tobias räddade sin granne från branden

avJonna Claesson

Foto: Privat

Tobias Hedqvist, 32, från Kolsva hörde brandlarmet från grannens lägenhet och agerade direkt.

– Jag sprang ner och hämtade hammaren och försökte bryta mig in, säger han.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Det var under natten till torsdagen som Tobias Hedqvist från Kolsva i Köping hade varit ute och jagat. När han parkerade bilen hörde han ett tjutande ljud som han tolkade som ett larm.

– Jag tänkte att det var ett billarm men när jag kom nära huset blev ljudet högre.

Tobias gick in i trapphuset och stannade till vid varje våning för att söka källan till larmet. Till slut hittade han rätt.

– Jag öppnade brevinkastet och såg att lägenheten var rökfylld. Jag ringde 112 och larmade direkt.

”Han bara yrade”

En operatör på SOS Alarm frågade om Tobias kunde se någon inne i lägenheten. Och det gjorde han. När han tittade riktigt noga såg han hur en man låg på golvet i badrummet.

– Jag försökte få kontakt med honom men han yrade bara. Jag frågade SOS om jag kunde få bryta mig in och det fick jag.

Han sprang ner till sin lägenhet och hämtade en hammare.

– Jag försökte bryta mig in men det var svårt med bara en hammare. Snart kom de första brandmännen som fick upp dörren på en gång. Vi gick in till mannen och fick ut honom och jag gick in i köket och såg att röken kom från en av spisplattorna. Det var en torrkokning.

”Tvekade inte en sekund”

Hur mannen mår i dag vet inte Tobias, han vill heller inte spekulera i om det var röken eller någonting annat som gjort att mannen hamnat på golvet.

– Det enda jag vet är att det var bra att jag reagerade på larmet, det hade kunnat gå så mycket värre annars. Det enda som är irriterande med det här är att jag inte fick upp dörren med hammaren, säger han och tillägger:

– Jag tvekade inte en sekund på att gå in i lägenheten. Den diskussionen fanns inte ens i mitt huvud. Alla tyckte att det var en bra insats.

ARTIKELN HANDLAR OM

SOS Alarm

Köping