Luca, 16: Att rädda djur är att rädda oss själva

LUND. När Luca Berardi var åtta år startade han en organisation för att rädda vilda djur.
I dag är han sexton och har hunnit skriva en bok, göra musik och dra med sin skola på klimatmarsch för miljön.
Och just det, och han har brevväxlat med Barack Obama.

– Jag försöker ändra folks attityder mot ett mer miljömedvetet liv, säger Luca.

Luca Berardi är uppvuxen i Kenya och intresset för vilda djur och deras miljö föddes tidigt.

– I Kenya var det stora problem med tjuvjakt och förstörelse av habitat. Så som åttaåring tänkte jag att kanske kan jag göra något för att vända den trenden. Så jag skapade en organisation som heter Young animal rescue heroes (YARH).

Målet var att skapa medvetenhet kring utrotningshotade djur och hur man bevarar deras naturliga miljö.

– Vi började med återvinning, som också är ett stort problem i Kenya. Vi samlade in papper och kartonger från skolor och kontor och sålde till återvinningsföretag. Pengarna använde vi till att köpa böcker till skolor och ordna workshops för att få unga att engagera sig.

Miljöengagemanget växte. Han blev programledare för ett barnprogram om miljö. Skrev musik och gjorde musikvideor på miljötemat. En av sina låtar har han sjungit på ett FN-möte i New York. Han skrev boken ”The Breakout”, som handlar om bröderna Max och Lax som tacklar problemen med tjuvskyttar i Kenya.
– Det är roligare nu när jag bor i Sverige och vet att lax är en fisk. Men jag hade en grej för rimmande namn, jag var bara åtta år, haha.

Boken är den första delen av sju, den andra är precis färdigskriven och ska snart redigeras.
– Den andra boken handlar om avverkningen av Amazonerna, vilket är extra aktuellt nu med tanke på Brasiliens president Bolsonaro och hans politik. Jag hoppas att folk kan bli inspirerade av berättelserna.

Luca har flera gånger prisats för sitt miljöengagemang. I höstas fick han ta emot pris från kungen som Världsnaturfondens unga miljöhjälte. På Internationella skolan i Lund, ISLK, fortsätter han att engagera klasskompisarna i klimatfrågor. Två år i rad har han i och med Earth hour dragit igång seminarier och föreläsningar i skolan och organiserat en stor klimatmarsch.

– Vi skanderade och försökte skapa medvetenhet för de runt om som såg tåget. Vi försöker ändra folks attityder mot ett mer miljömedvetet liv.

Varför är det viktigt med biologisk mångfald, att vi inte utrotar djur och växter?
– Varje ekosystem har en balans och vi är beroende av den balansen. Maten vi äter, vattnet vi dricker, medicinerna vi behöver för att överleva, de kommer från naturen och balansen som djur, växter och svamp försöker bevara. På ett sätt så... Att rädda djur handlar egentligen om att rädda oss själva.

Luca vill uppmuntra fler unga, och så klart vuxna, att engagera sig för miljön.

– Vare sig det är klimatförändringar, havsföroreningar eller förstörande av habitat, som i Amazonas. Det är verkligen dags att lyssna på de signaler som jorden ger oss. Vi har egentligen inget annat val, det är upp till oss att göra något.

Och hur gör man för att få brev av USA:s dåvarande president? Man har ett engagemang som imponerar på en medarbetare i hans administration. De träffades på ett stort miljöseminarium, i samband med att Kenya brände över 100 ton elfenben som en symbol för att stoppa tjuvjakt.
– Hon frågade om jag ville skriva brev till Obama och självklart ville jag det. Jag hade inget papper på mig utan skrev ett brev på baksidan av ett kvitto om hur han inspirerar mig. Efter ett par månader, vi hade varit i Tanzania och kom tillbaka till Kenya, så låg kuvertet där på hallmattan, från vita huset i Washington. Det var så coolt. Breathtaking, säger Luca.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.