Svenska hjältar

Tackades av idolen

Av: 

Karin Abrahamsson

SVENSKA HJÄLTAR

Förre FN-chefen skrev till Carl-Axel

Carl-Axel Ekman, 86, har räddat hundratals flickor från könsstympning.

I går tackades han av den största idol han har.

– Det var helt otroligt.

På scenen står Sveriges före detta utrikesminister Jan Eliasson och i handen har han ett brev. Carl-Axel skakar leende på huvudet när han får höra vem som är avsändaren.

– Det var helt otroligt att Kofi Annan tackade mig för mitt arbete! Det var sann glädje, säger Carl-Axel.

Byggt skola

I 20 års tid har han jobbat med att hjälpa utsatta kvinnor och barn i Kenyas fattigaste provins. Där har han, tillsammans med sin nu avlidna fru, byggt upp ett sjukhus, ett barnhem och en skola. Han har genom sitt arbete räddat hundratals flickor och kvinnor undan könsstympning. Och frun Monica finns fortfarande med i allt Carl-Axel gör.

– Monica finns med oss här ikväll, säger en tårögd och tagen Carl- Axel och tittar upp mot taket. Publiken är synbart rörd över Carl-Axels livsgärning och flera gånger under galan får även Carl-Axel samla sig.

Siepen skänker pengar

– Jag hade nära till tårarna många gånger. Det här är det största som hänt mig, säger han och slår ut med händerna.

Plötsligt sveper Peter Siepen förbi och tar Carl-Axel respektfullt i hand. Det visar sig att Siepen vill skänka pengar till Carl-Axels organisation och att programledaren, liksom många andra här i kväll, är djupt imponerade av Carl-Axels arbete.

– Det är en ära att få hjälpa dig och bidra med pengar, säger Peter Siepen.

Men än finns mycket arbete kvar att göra för Carl-Axel. Hemma i lägenheten i Borås står väskan packad och i januari bär det av ner till Kenya och Garissa igen.

– Jag ska fortsätta hjälpa så länge jag orkar, säger 86-åringen med ett leende.

Kofi Annans brev till Carl-Axel

”Det är med enormt stor glädje jag skickar dig och din familj mina varmaste hälsningar.

 Låt mig också hedra dig för att det svenska folket nominerat dig till en Svensk Hjälte.

 Du exemplifierar ett liv av mod, hängivenhet och generositet som gjort att du uträttat underbara saker för dem som inte är lika lyckligt lottade. Du förtjänar rikligen detta erkännande och det är med stor glädje jag framför mina varmaste gratulationer till dig och din familj.

 Jag har blivit berörd av ditt värv att göra livet och försörjningsmöjligheterna bättre för de kvinnor och flickor som lever i Garissa i nordöstra Kenya. Genom att förse det lokala sjukhuset med vatten och medicin, kom du för första gången i kontakt med den lokala organisationen Womankind. Ditt pionjärarbete med att bygga ett barnhem för föräldralösa flickor, och sedan, en skola som nu utbildar 370 flickor varje år, har betytt mycket för att förbättra möjligheterna för dessa barn. Genom att ge dem färdigheter och kunskap, kommer kvinnorna ha en bättre chans att

förbättra sina inkomster och därmed försörja sina familjer.

 Framför allt vill jag belysa ditt arbete med att utbilda lokalbefolkningen om riskerna med könsstympning, ett ämne som fortfarande är tabu i stora delar av världen. Genom att göra detta, har du sett till att de flickor som allra mest behöver skyddas, får stöd för sina fundamentala rättigheter och för sin värdighet.

Jag är övertygad om att ditt arbete kommer att inspirera många unga människor, inte bara i Sverige, utan också utomlands. 

Tack igen, för det oersättliga bidrag du har givit samhället.

 Er tillgivne Kofi A. Annan”

Aftonbladets bloggar
Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!