PRESENTERAS AV

Anton lever med tre diagnoser – har gjort film för att inspirera

avMiriam Bratt

SVENSKA HJÄLTAR

Anton Wikberg, 27, lever livet och har precis fått jobb som kock på ansedda Grand hotel, men med tre diagnoser har barndomen ibland varit tung. Därför har han nu gjort en film som han tillägnar andra med diagnoser, skriver NSD.

– Kanske kan jag få dem att inse att de inte är sin diagnos utan sin personlighet, säger Anton till Aftonbladet.

Foto: Privat

I december tog Anton Wikberg, 27, sitt pick och pack flyttade från Luleå till Stockholm. I huvudstaden väntade drömjobbet som kock på Grand hotel. Nu lever han ett välordnat liv och trivs med sig själv, men med tre diagnoser har uppväxten inte alltid varit lätt.

– I början av tonåren började jag förstå att jag hade de här diagnoserna och då skämdes jag. Jag ville ju vara som alla andra, säger Anton.

När Anton var fem år gammal fick han diagnosen ADHD, som då kallades för damp. Drygt fem år senare kom två diagnoser till – Aspergers syndrom och Tourettes syndrom.

Foto: Privat

Och nu har Anton gjort en egen film för att uppmärksamma andra på hur det är att växa upp med diagnoser.

– Jag vill inspirera andra personer med olika diagnoser. Kanske kan jag få dem att inse att de inte är sin diagnos utan sin personlighet, säger han.

Vad skulle du vilja säga till folk som mår dåligt över sina diagnoser?

– Jag skulle först och främst vilja säga stå upp för den du är och var öppen med den du är. Du kommer bli accepterad på ett helt annat sätt om du berättar från första början att du har diagnoser.

”Handlar om okunskap”

Under Antons uppväxt och skolgång har det funnits toppar och dalar, som för alla andra. Något som Anton minns med värme är de assistenter som hjälp honom under skolgången. Till dem kunde han vända sig när något kändes oklart.

– De betydde väldigt mycket, de var en trygghet för mig.

Men i åttonde- och niondeklass bestämde skolan han gick på att han inte behövde assistenter längre.

– Rektorerna ansåg att “nämen, han är ju så trevlig och säger hej i korridorerna, då behöver han väl ingen assistent”. Men det handlar ju bara om okunskap. De visste inte vad jag egentligen behövde för hjälp, säger Anton.

Stockholm har lockat

Efter att ha bott i Stockholm i ungefär en månad beskriver Anton jobbet på Grand hotel som spännande och utmanande.

– Det är jättekul att få den kunskapen. Och Stockholm har ju lockat mig i flera år, säger han och fortsätter:

– Jag trivs väldigt bra.

ARTIKELN HANDLAR OM