Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

74-åring var vilse i skogen – räddades av polishunden Byxan

avMalin Wigen

En 74-årig man lämnade sitt hem på fredagskvällen – och gick vilse. Han hittades i skogen på lördagsmorgonen, tack vare polishunden Byxan, skriver Upsala Nya Tidning.

På fredagskvällen ringde en 74-årig man till en bekant och berättade att han gått vilse efter att ha lämnat sin bostad i Österbybruk vid 20-tiden. Därefter följde en sökinsats av polisen.

– Vi har haft kontakt med mannen men har inte lyckats att lokalisera honom. Han kan inte riktigt förklara var han befinner sig, sade Linda Winge, befäl vid polisregion Mitt, på fredagskvällen till Upsala Nya Tidning som också skrivit om händelsen.

Polisen hade en kontinuerlig kontakt med den vilsna mannen fram till 23:30 – sen slutade mannen att svara. 

Flera polispatruller, inkluderat hundpatruller, och en polishelikopter var involverade i sökandet. Och till slut hittade de mannen, klockan sex på lördagsmorgonen, tack vare polishunden Byxan.

”Den som starkt bidrog till att mannen kunde hittas var patrullhunden Byxan med hundförare. Det kan inte uteslutas att Byxan räddat livet på den försvunne mannen”, skriver polisen på sin Facebooksida.

– Han återfanns ute skogen i närheten av Stordammen, säger Thomas Bertze, RLC-befäl vid Region Mitt, till UNT.

Polisen ska inte misstänka något brott.

Foto: Polisen
Hunden Byxan blev hjälte under sökinsatsen.

Nu hyllas hunden Byxan, och hundföraren för insatsen av hundratals personer. ”Hunden är verkligen människans bästa vän”, skriver en person under polisens Facebookinlägg och ”Vilken värdefull vovve och hans lika värdefulla hundförare. Stor eloge till er båda för denna stora insats”, skriver en annan.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM