PRESENTERAS AV

Nu reser Elin till Mexiko – för att ge glasögon till fattiga

avAnnika Sohlander

MATFORS. Blivande optikern Elin Hassel, 27, har valt att åka som volontär till Mexiko för att dela ut glasögon till fattiga.

– Att hjälpa någon att se riktigt bra för första gången är fantastiskt, som att ge dem en helt ny värld, säger hon.

När Elin Hassel som läser sista året på Karolinska institutets optikerutbildning, fick chansen att jobba som volontär för den svenska hjälporganisationen Vision For All, tvekade hon inte.

De har i drygt tjugo år testat synen och delat ut begagnade glasögon i fattiga områden i världen. 

– Jag har en stark drivkraft att hjälpa och tycker att det är en häftig grej att få göra skillnad i någon annan människas liv, säger Elin Hassel.

”Glasögon är en lyx”

I mars åker hon tillsammans med andra blivande optiker som volontärer till staden Tabasco i Mexiko

Därifrån ska de åka ut och besöka fattiga byar. Volontärerna som finns på plats vet var de största behoven finns och har informerat om var och när de boende kan få hjälp.

I många fattiga länder finns inte alls samma krav på regelbundna synkontroller som i Sverige. Men dålig syn kan få stora konsekvenser.

– Glasögon är en lyx som många tyvärr tvingas välja bort och det kan innebära att det blir svårt att rensa bönor, sy eller utföra andra arbeten som kräver bra syn och då kan man bli av med jobbet. Är du barn kan det vara svårt att utbilda sig vidare och det minskar chansen till ett bättre liv, säger Elin.

Foto: Pernilla Wahlman
”Jag längtar efter att åka och tror att det blir en upplevelse för livet att få dela ut de glasögon man samlat in, på plats”, säger Elin Hassel.

Genom Vision For All har Elin och de andra volontärerna samlat in begagnade glasögon från privatpersoner och olika optikerkedjor.

Innan glasögonen packas ner mäts styrkan och de blir rengjorda.

Glasögonen paketeras sedan i banankartonger som tas med till Mexiko.

”Fantastisk upplevelse”

Väl på plats växlar optikerlärlingarna mellan synundersökningar och att prova ut glasögonen.

Ett par glasögon kan göra stor skillnad som att personen för kanske första gången ser små saker riktigt skarpt, som blommor, blad och fåglar.

– I fattiga länder finns äldre som kanske aldrig ägt ett par glasögon och barn med grava synfel som kanske uppfattas som att de inte förstår. Det kommer att bli en fantastisk upplevelse att ge dem ett par glasögon i handen och att få se deras ansiktsuttryck. 

Skulle någon ha ett ovanligt synfel som kan vara svårt att matcha med glasögon finns det ändå hjälp att få.

– Genom att Vision For All samarbetar med lokala optiker så kan den som behöver det i så fall få en båge och bidrag till nya glas, säger Elin.

Uppmaningen: Ge dina gamla glasögon

Många i Sverige är vana vid att regelbundet byta glasögon och de gamla paren blir ofta liggande oanvända. 

– I stället för att låta dem ligga i en byrålåda så kan de faktiskt göra nytta. Att skänka sina gamla glasögon till välgörenhet är ett bra sätt att återvinna samtidigt som det gör nytta, säger Elin.

Hon har aldrig varit till Mexiko tidigare så resan i sig blir ett spännande äventyr. Under de två veckorna blir det många resdagar med övernattning i djungeln, så att volontärerna kan nå även de mest avlägsna byarna där behovet är som störst.

– Jag längtar efter att åka och tror att det blir en upplevelse för livet att få dela ut de glasögon man samlat in, på plats. Man får se resultat direkt och förhoppningsvis förändra någons liv. Det känns fantastiskt och betyder mycket för mig, säger Elin Hassel.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM