PRESENTERAS AV

Här får bröderna vara poliser – innan de tappar sin syn

avMalin Wigen

Syskonen Lycke, 12 år, och Viggo, 10 år, har en ovanlig ögonsjukdom som gör att de tappar sin syn gradvis. Därför vill föräldrarna att de ska uppleva så mycket som möjligt – medan de ser. När polisen fick höra om detta var de inte sena med att ställa upp.

1 av 3 | Foto: Privat
Poliserna gav bröderna ett minne de sent ska glömma.

Bröderna Lycke, 12, och Viggo, 10, lider av en ovanlig ögonsjukdom som heter Tappdystrofi. Sjukdomen innebär att tapparna i ögat dör och att synen gradvis försämras – till slut tappar man synen helt och blir blind.

– På två år kanske man inte märker någon större skillnad, men saker blir svårare att göra. De är just nu i olika faser, säger mamman Josefin Engelholm.

Sjukdomen är ärftlig och för att kunna få den krävs det att båda föräldrarna bär på genen.

– Men man behöver inte få den ändå, det är slumpen som avgör vem som blir drabbad.

”Finns ingen behandling”

Tappdystrofi är en ovanlig sjukdom, enligt Josefin är det cirka 500 personer som har den i Sverige. Därför ville hon och pappan Anders göra människor medvetna om den och skapade initiativet #Medanviser och Engelholmsfonden, dit man kan skänka pengar till forskning.

– Man har kommit långt i forskningen men ännu finns det ingen behandling så vi kände att vi ville bidra med det vi kan bidra med.

Från början spelade de in filmer med ögonbindel för att på ett roligt sätt visa hur svårt det kan vara att göra vardagliga saker när man inte kan se. Men sen frågade familjen om upplevelser till pojkarna.

– Det är en väldig ångest att leva med vetskapen om sjukdomens innebörd, det är mycket undersökningar att gå på och mycket negativt. Därför ville vi att de skulle få upplevelser som bryter av det negativa – stort som smått.

”Kändes in i hjärtat”

Polisen Tomas Hermander fick höra om bördernas situation.

– Man går här dagligen och det regnar och är för jäkligt, allt känns eländigt ibland. Men så ser man proportionerna här i livet. När jag fick höra om den här familjen, deras bakgrund och de här två underbara grabbarna som håller på att tappa synen då kände jag att jag måste göra något, säger han och fortsätter:

– Eftersom de båda grabbarna har saker på sin bucketlist innan de tappar synen så tänkte jag att vi gör något med polisen.

Sagt och gjort. I fredags fick Lycke och Viggo sin livs upplevelse. Under en timme fick de vara med polisen. Bland annat fick de vara med om en ”polisutryckning” i full mundering. Dessutom fixade Tomas en insamling på polishuset.

Vårt sätt att bidra är att skänka pengar till fonden samt ta med grabbarna på en upplevelse de sent kommer glömma”, skriver de på sin Facebooksida.

– De var jätteglada, de ville fortsätta att jobba, säger Tomas och fortsätter:

– Det var jättekul. Det kändes på något sätt in i hjärtat. Vi gjorde en sak som betydde mycket för pojkarna för stunden men som även bidrog till forskningen.

Även Josefin kan intyga att bröderna var lyckliga efter dagen.

– De tyckte det var fantastiskt roligt, de har pratat hela helgen om hur roligt det var och hur snälla de var, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM