Årets Skyddsängel

Transpersonen Kurt, 13, vill göra modebranschen inkluderande

Av: 

Jonas Sylvén Möller

SVENSKA HJÄLTAR

Transpersonen Kurt drömmer om att bli fotomodell – men agenturerna söker bara killar eller tjejer.

Nu vill hen förändra modebranschen och hjälpa andra ickebinära i samma sits.

– Jag vill påverka modeindustrin så att den blir mer inkluderande, säger Kurt.

Inredningen inne på 13-åriga Kurts rum i en förort till Stockholm skvallrar om hens största intressen: Mode och att kämpa mot orättvisor.

På en av de rosa väggarna hänger en prideflagga, bilder på kändisar och kläder. Bredvid sängen står ett bord med en spegel och smink på.

– Jag har alltid varit intresserad av kläder. Min dröm är att få fronta en modekampanj för till exempel H&M, eller att vara med i någon stor modetidning, säger Kurt.

Men drömmen om modebranschen är svåruppnåelig för hen. Kurt är nämligen ickebinär transperson. Och när agenturer letar efter personer till kampanjer efterlyser de specifikt tjejer eller killar, upplever Kurt.

– Då blir det omöjligt för mig att söka. Jag drömmer om att jobba som fotomodell och vill påverka modeindustrin så att den blir mer inkluderande.

Transpersonen Kurt, 13, kämpar för allas lika värde.

Naturligt att komma ut som transperson

Vi ska återkomma till hens vilja att förändra modebranschen. Men låt oss först ta allting från början: När Kurt föddes trodde hens mamma och pappa att hen var en kille.

Kurt har dock alltid känt att så inte är fallet.

– Jag har alltid vetat att jag inte är en kille. Det började på förskolan. Sen har det kommit fram gradvis. I sexårs blev det viktigt för mig att ha tjejiga kläder.

I årskurs fyra träffade hen en ickebinär transperson för första gången. Kurt kände igen sig i vad personen berättade och insåg att hen också var ickebinär.

Att komma ut var odramatiskt. Kurt talade gradvis om för sin omgivning att hen var ickebinär.

– Först berättade jag för mina föräldrar att jag blir kär i killar och senare att jag själv inte är en kille. Mina föräldrar hjälpte till att berätta för mina kompisar, säger hen.

Kurt drömmer om att bli fotomodell.

”Jag vill vara öppen med att jag är trans”

Kurts vardag påverkas en hel del av hens pronomen. Till exempel blir det bekymmer när hen ska gå på toaletten och måste välja mellan kill- och tjej-toalett. Det är också jobbigt att resa utomlands och behöva visa pass.

På internet möter Kurt fördomar och transfobi.

– Men de flesta fördomarna jag stöter på är inte direkt riktade mot mig, säger hen.

Som ett led i att vilja förändra klimatet på internet har Kurt ett instagramkonto. Där lägger hen upp selfies och sprider kunskap om transpersoners rättigheter, homofobi, rasism och feminism.

– Jag vill vara öppen med att jag är trans för att normalisera det, så att andra transpersoner kan våga vara sig själva.

Om du fick förändra något i samhället som skulle gagna unga transpersoner, vad skulle du göra då?

– Kortare köer till transvården! Jag fick vänta i över två år. Som tur var hade mamma satt mig i kö i tid så att jag fick hjälp med att pausa puberteten i tid. Det hade varit katastrof annars.

– Jag vill införa ett tredje juridiskt kön. Nu finns det ju bara två kön. Också vill jag att skolan ska ge bättre kunskap om trans.

Kurt har alltid vetat att hen inte är kille.

Förslaget: Sök åldrar istället för kön

Kurts drömmar om att jobba som fotomodell har funnits länge. Hen menar att det stora intresset för kläder kanske kommer just på grund av att hen är transperson.

– Hur jag klär mig visar vem jag är, att jag inte är kille, och det kanske är därför det har blivit extra viktigt för mig.

Hen önskar att modellagenturerna istället för att gå ut med efterlysningar efter tjejer och killar kunde söka efter barn i vissa åldrar.

– Det är ju en enkel sak att fixa, säger Kurt.

Hen tycker att det behövs fler unga transpersoner på internet och i modebranschen. Hen menar att om fler ickebinära syns på olika sätt så kommer unga personer i samma sits känna sig mindre ensamma.

– Jag har alltid blivit illa berörd av orättvisor och tycker det är jätteviktigt att lyfta och bekämpa dem på det sätt man kan, säger Kurt.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Amina, 13, räddade pappans liv med HLR långt ute i skogen

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Skyddsängel

Mode

Civilkurage

Internet

Feminism

Rasism

Stockholm