Årets Skyddsängel

Jeanette driver fritidsgård för fattigpensionärer: ”En enorm utsatthet”

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

Som tonåring utsattes hon för ett övergrepp i tunnelbanan där ingen grep in.

Sedan dess gör Jeanette Höglund allt hon kan för att hjälpa andra.

– Mitt stora mål är att inga äldre i Sverige ska behöva leva i hemlöshet, säger hon.

I en källarlokal i Kärrtorp ligger Sveriges första fritidsgård för fattiga pensionärer. Majoriteten av besökarna är hemlösa. Här kan de vila, äta ett varmt mål mat, duscha, tvätta sina kläder och umgås. Besökarna kallar det för ”gården”. Initiativtagare är Jeanette Höglund. Det var under sina år som ordningsvakt i Stockholms tunnelbana som hon insåg behovet.

– Det var en enorm utsatthet, framför allt bland de äldre hemlösa. De vågar inte sova på härbärgen och var för stolta för att be om hjälp. Istället satt de och sov på bänkarna på Centralstationen, säger hon.

En ledig dag år 2016 bestämde sig Jeanette för att använda sin stora plattform på sociala medier för att göra något åt det.

– Jag startade en livesändning där jag berättade om vad jag såg på Centralen. Äldre i trasiga kläder som satt och sov med sina ägodelar i kassar mellan knäna. Jag sa till följarna att om ni swishar mig så ser jag till att de får mat och nya skor och kläder.

Gensvaret blev enormt. På bara en vecka fick Jeanette in 32 000 kronor i donationer. Hennes vänner hjälpte till att köpa in mat, kläder och skor.

– Den första onsdagskvällen var det 35 pensionärer på Centralen. Alla var så enormt tacksamma och frågade när vi skulle komma tillbaka. Då sa jag att vi kommer nästa vecka igen. Och sedan dess har vi varit där varje onsdag och söndag, säger Jeanette.

Hon startade den ideella föreningen Vid din sida som hon under många år ägnade all sin lediga tid. Flera gånger var hon nära att bli utbränd. I dag kan hon tack vare sponsorer och donationer jobba heltid med aktiviteterna och fritidsgården.

Vardagsrummet är fritidsgårdens mittpunkt. Här kan de äldre fika, titta på tv, låna en dator eller läsa en bok.

Våldtäktsförsök på perrongen

Jeanettes driv att hjälpa andra bottnar i en egen erfarenhet av utsatthet. Som 16-åring var hon på besök i Stockholm med sin kompis Lisa.

– Vi satt på tunnelbanan efter att ha varit på stan. Då kom det in fyra killar och ställde sig vid oss. De var väldigt äckliga och den ena tog fram sitt könsorgan. Han sa att han skulle våldta mig.

När tunnelbanan stannade vid en station slet killarna tag i Jeanette för att dra ut henne på plattformen.

– Jag kämpade och grät och skrek efter hjälp. Min kompis Lisa var i chock. Killarna fick ut mig på perrongen och drog ner mina byxor till knäna. Trots att det satt både män och kvinnor i vagnen som såg var det ingen som reagerade eller grep in för att hjälpa mig.

Jeanette lyckades sparka sig loss från de fyra killarna och kompisen Lisa höll upp dörrarna så att t-banan inte kunde åka iväg. Det blev Jeanettes räddning.

– Där och då bestämde jag mig för att jag aldrig skulle bli en sån som bara sitter och tittar på. Det fanns så många personer som hade kunnat hjälpa mig men som valde att inte göra det. Poliserna som kom och pratade med oss efteråt var jättebra, men de fick aldrig fast killarna. Det är så viktigt att agera direkt.

Och att Jeanette agerar direkt vittnar många av besökarna om. De flesta som är på fritidsgården vid Svenska hjältars besök vill gärna berätta om hjälpen de fått, men vill på grund av skam inte medverka i media.

– Vi har nästan alltid väldigt roligt här på gården, säger Jeanette Höglund. Med henne i gårdens kök står Linn Karlsson som varit volontär för Vid din sida sedan år 2020. I februari kunde hon börja jobba för organisationen. Tillsammanns med Jeanette samordnar hon volontärer och bemannar fritidsgården.

Vräktes när han var pensionär

Kent Norén, 69, som är en trogen besökare vill däremot gärna berätta. Han har tidigare jobbat som lastbilschaufför och levt ett ordnat familjeliv. När han träffade Jeanette första gången år 2019 var han hemlös och sov på Centralstationen och under Centralbron.

– Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle hamna där. Jag hade lånat ut pengar till vänner som jag inte fick tillbaka, sen kom jag efter med hyran och fick inte ihop det ekonomiskt. Jag vräktes, säger han.

Trots en pension på 15 000 kronor i månaden har Kent inte hittat någonstans att bo. Ibland betalar han för vandrarhem.

– Jeanette har räddat mig. Jag hade problem med fötterna och var dålig när vi träffades. Nu hjälper hon mig att betala för hostel. Och så är jag här på dagarna. Nu har jag börjat hjälpa till lite på ”gården” också med praktiska saker, säger han.

Jeanettes vision är att fritidsgården ska vara som gästernas vardagsrum.

– Vi vill att det här ska kännas som deras hem och vi hjälper dem med det de vill ha hjälp med. Vi har exempelvis volontärer som kan hjälpa till att se över ekonomin. Jag har också lärt mig mycket, som exempelvis hur man får in äldre som behöver på serviceboende, säger hon.

Jeanette tillsammans med gästerna Kent och Anders.

Diskriminerar bara unga

Vid din sida har fått kritik i sociala medier för att inte välkomna alla stödsökande.

– Det stämmer delvis. Vårt fokus är pensionärerna. Vid soppköket är det ibland en och annan yngre missbrukare som vill gå före i kön, men då säger vi att de äldre får först. Om vi har något kvar delar vi ut till andra, för vi har inte hur mycket mat som helst. Men alla som är äldre är välkomna oavsett vilka de är eller var de kommer ifrån, säger Jeanette.

Vid din sida ordnade år 2019 en manifestation för att uppmärksamma situationen för fattiga pensionärer. Att Jimmie Åkesson talade väckte starka reaktioner.

– Vi gick ju ut med att vi ville ha alla politiska partier där. Drömmen var att Stefan Löfvén skulle tala. De som gick upp var Elisabeth Svantesson (Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson reds.anm) och sen Jimmie Åkesson. Det jag vill lyfta är att alla politiker måste träffas och gå samman. Vid din sida är politiskt obunden och vi vill inte användas som slagträ i en debatt, varken åt höger eller vänster.

I januari i år skrev Jeanette Höglund ett öppet brev där hon tydliggjorde föreningens värdegrund.

– Det känns helt galet att behöva skriva det. Om man kommer till våra soppkök och vår fritidsgård ser man att vi har gäster som är födda i alla möjliga länder och har olika bakgrund. De enda vi diskriminerar är de som är för unga.

Den 1 juli startar Vid din sida upp en fritidsgård i Göteborg och de har redan många som anmält sig som volontärer. I Kärrtorp hoppas de snart kunna ta emot 25 gäster åt gången, istället för bara 13 som under pandemin.

– Vi har ändå alltid löst det på något sätt. Vi har bord ute så om man kommer och är hungrig ser vi till att man får mat. De äldre är bra på att visa hänsyn till varandra. De som är sjuka och har störst behov av att komma in får alltid göra det, säger Jeanette.

Varje onsdag och söndag har Vid din sida, under ledning av Jeanette, soppkök i centrala Stockholm där de delar ut matlådor.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Alva, 23, hjälper 50 utsatta familjer i veckan: ”Behovet är så stort”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Skyddsängel

Tunnelbanan

Hemlösa

Pensionärer

Pension

Kärrtorp