Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Kvinna fick hjärtstopp på båt – då grep Patrik in

Av: 

Jonna Claesson

Patrik räddade liv på kryssning
Patrik räddade liv på kryssning

SVENSKA HJÄLTAR

När en kvinna fick hjärtstopp i restaurangen på Silja Galaxy var det tur att Patrik Elb och hans vänner från ledningsregementet i Enköping var på plats. Det kan har räddat kvinnans liv.

– Han tackades av kaptenen och fick stående ovationer av besättningen, säger Edvin Leon, Plutonchef på ledningsregementet i Enköping.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

I fredags skulle Patrik Elb, 24, tillsammans med hans kompanjoner på ledningsregementet i Enköping fira att de hade muckat. Det gjorde de tillsammans på en kryssning med Silja Galaxy. Men när sällskapet hamnade i restaurangavdelningen skedde en olycka.

– Patrik fick höra att det var en kvinna som låg på marken och var medvetslös. Han reagerade snabbt och sprang fram till henne för att hjälpa till.

Tillsammans med Silja Galaxys sjuksköterska Jill och Daniella som jobbade i buffén började Patrik göra hjärt-och lungräddning.

– Han är sjuksköterska i grunden och har arbetat på akuten tidigare, så han jobbade på. Kvinnan var medvetslös och utan puls.

Kämpade i fyrtio minuter

I ungefär 40 minuter kämpade Patrik, Daniella och Jill för att rädda kvinnans liv innan ambulanshelikoptern kom.

– Ungefär samtidigt fick kvinnan tillbaka sin puls. Och hon lyftes in i helikoptern och fördes till Danderyds sjukhus. Patrik är en riktig hjälte, jag ska nominera honom till en tjänstemedalj för det här, säger Edvin Leon, plutonchef.

När Patrik återvände ner till restaurangen fick han stående ovationer och kaptenen samlade hela plutonen i pianobaren för att tacka Patrik för hans insats och idag, två dagar senare, har Patrik fått veta att kvinnan överlevt.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det var inte bara jag som hjälpte till att rädda henne. Vi var många som hjälptes åt. Jill och Daniella gjorde minst lika mycket som jag gjorde. Men det var fint att jag kunde hjälpa till, det är en speciell känsla, säger Patrik.

”Gjorde ett bra jobb”

Hans Friberg, talesperson på Silja Galaxy, bekräftar att de evakuerat en kvinna från båten med ambulanshelikopter under fredagen men meddelar att han inte har några uppgifter om kvinnans mående.

– Läget var så pass allvarligt att hon fick hämtas med helikopter. Som tur är har vi bra helikopterservice på svenska vatten så hon kom till sjukhus lika fort som hon hade gjort om hon befann sig på Stureplan. Jag är helt säker på att killen gjorde ett bra jobb, men vår egen sjuksköterska var också med, säger han till Aftonbladet.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Försvunna personer

Enköping

Danderyds sjukhus