Årets Skyddsängel

PRESENTERAS AV

Robert skulle hjälpa kvinna - var själv bestulen

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

När Robert Lindros hörde en kvinna skrika ”stoppa tjuven” agerade han omedelbart.
Han hoppade in i sin bil och körde åt det håll mannen sprungit.
– Jag trodde att jag skulle hjälpa en kvinna att få tillbaka sin handväska, men det visade sig vara jag själv som blivit bestulen, säger han.

På väg hem från jobbet måndagen den 22 mars skulle Robert Lindros hämta upp kläder vid en kemtvätt på Östermalm i Stockholm. Han parkerade sin bil utanför och gick in.

– Strax efter hörde jag en kvinna skrika ”hjälp stoppa tjuven han har tagit väskan” flera gånger högt utanför så jag struntade i mina kläder och tog mig fort ut istället.

Mannen sprang fort uppför gatan med kvinnan efter sig och Robert Lindros bestämde sig för att hjälpa kvinnan och försöka genskjuta tjuven med sin bil.

– När jag följde efter såg jag att tjuven kastat väskan på trottoaren. Till min förvåning var det inte alls någon handväska utan min egen datorväska som legat i min låsta bil.

Robert stannade och plockade upp väskan innan han körde vidare.

Kvinnan som fortsatte att springa efter tjuven, och som var den som uppmärksammade bilinbrottet, heter Anna Sjödin och bor i området. De hade städdag på hennes gata och hon blev uppmärksam på mannen när hon körde runt kvarteret för att leta parkeringsplats.

– Han betedde sig underligt och såg rastlös ut. Det såg ut som att han kanske planerade att göra något dåligt, så jag bestämde mig för gå fram till honom för att störa eller avbryta, säger Anna.

Robert Lindros hörde en kvinna skrika och bestämde sig för att ingripa.

Foto: Privat / Colourbox

Skrek men ingen reagerade

När de fick ögonkontakt slog mannen bort blicken och vände och gick åt ett annat håll. Strax efter kom Robert Lindros och parkerade på gatan med sin bil.

– Jag såg att mannen fick något vilt i blicken, och bestämde mig för att stanna kvar några sekunder för att se om något skulle hända.

När Robert gick in på kemtvätten stod Anna bakom två bilar och observerade på håll.

– Då såg jag hur han gick fram till bilen, tittade in i den och öppnade bakdörren och tog ut en väska. När han gick därifrån skrek jag ”stoppa tjuven” för att fånga andra människors uppmärksamhet. Sen sprang jag efter honom.

Jakten på väsktjuven fortsatte flera kvarter och hela tiden skrek Anna för att försöka fånga andra människors uppmärksamhet.

– Det var massor av folk ute men det var ingen som reagerade och gjorde något. Det var tur att jag hade gympaskor på mig så att jag kunde fortsätta springa efter.

Men plötsligt ingrep en anställd på FedEx som från sin bil uppmärksammat vad som hände. Han kom ikapp tjuven som då släppte datorväskan innan han sprang vidare. Några meter senare var det ytterligare en person, en äldre man, som ingrep.

– Jag hann inte se exakt vad det var han gjorde, men på något sätt fick han tjuven att ramla. Kanske la han krokben, säger Anna.

Anna Sjödin var den som upptäckte bilinbrottet och påkallade hjälp. Hon är tacksam över att mannen med den röda mössan hjälpte till att få stopp på mannen så att hon hann ikapp.

Foto: Privat, läsarbild

Mannen från FedEx var först framme för att ta fast tjuven. Sen kom Anna och Robert strax efter.

Agerandet hyllas av polisen

När polisen kom till platsen visade det sig att tjuven använt en störningssändare för att komma in i Roberts bil, för att slå ut låset. Mannen hade även en kniv på sig.

– För mig var det självklart att ingripa. Om fler väljer att göra det kommer förhoppningsvis de kriminella inse att det inte är värt att försöka och försvinna från gatorna. Jag har två små barn och jag vill att de ska kunna växa upp i Stockholm och känna sig trygga, säger Anna.

Även för Robert Lindros var det självklart att gripa in.

- Jag har agerat vid ett par tillfällen tidigare. Jag tycker att det är svårt att förbereda sig på en specifik händelse. För mig sker detta instinktivt då jag tycker att det är viktigt att vi hjälper varandra i samhället.

Louise Bovin är kommunpolis på Östermalm i Stockholm och hon hyllar Anna, Robert och de andra personernas agerande.

– Det är jättebra att man ser, reagerar men inte utsätter sig själv för fara utan säger till andra runt omkring vad som har hänt. Och att man ringer polisen direkt.

Utöver det ska man även försöka memorera hur gärningspersonen ser ut, vad det finns för signalement, och åt vilket håll personen försvann.

Louise Bovin är kommunpolis på Östermalm.

Foto: Polisen/Lars Hedelin

Just bilinbrott med störningssändare förekommer på Östermalm men är i dag ett större problem på handelsplatser och stora parkeringar. Det finns några saker man kan göra för att skydda sig.

– Man kollar så att bilen verkligen är låst, efter att man blippat den. Sen är det bra att undvika att lämna saker synligt framme i bilen, för de kikar in och ser om det ligger till exempel en datorväska eller telefon på laddning.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Lotta hjälpte polisen få fast tjuvarna: ”Tänkte punktera däcken”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Skyddsängel

Civilkurage

Östermalm

Brott

Svenska hjältar