Se vårdhjältarnas glädjechock när de överraskas av Kodjo

Uppdaterad 2023-03-21 | Publicerad 2020-12-18

Helene och Mikk Cederroth överraskades rejält när Svenska hjältars jurymedlem Kodjo Akolor dök upp i trädgården och meddelade att de utsetts till Årets vårdhjältar.

– Det är så overkligt, säger Helene och skrattar av glädje.

Komikern och programledaren Kodjo Akolor tog sig till Brottby i Vallentuna kommun med en stor bukett blommor för att överraska Helen och Mikk – och ge dem beskedet att de prisas av Svenska hjältar för sitt arbete med Willefonden.

– De tror de ska vara med om ännu en intervju men det blir jag istället med överraskning. Alltså, det här kommer bli så fett!

Kodjo Akolor presenterar sig och bestämmer sig för att skoja lite med Helen och Mikk.

– Ni är en av de nominerade och tyvärr så blev ni inte med i år. Nej, jag skojade bara! Stort grattis till er båda två! Ni är årets vårdhjältar, säger han och ler.

–Neeej, nej, det är inte sant! ropar Helene som inte vågar tro vad hon hör och brister ut i tårar och kramar Mikk.

– Stort tack för er insats framför allt. Ni har inspirerat och gjort en otrolig insats, säger Kodjo Akolor till Helene och Mikk Cederroth som inte riktigt kan tro att de är Årets vårdhjältar.

Luftkramar

Kodjo försäkrar dem att det är ”hundra procent sant och det är välförtjänt också”. – Jag gör så här jag lämnar över de här här blommorna på marken. Vi får köra såhär med luftkramar, säger Kodjo och gestikulerar.

Alla ger varandra luftkramar.

– Stort tack för er insats framför allt. Ni har inspirerat och gjort en otrolig insats och det är så fruktansvärt viktigt det ni gör.

Helene konstaterar att det är en overklig känsla att bli utsedd till Årets vårdhjälte och Mikk håller med.

– Jag hade redan bestämt att det skulle ju inte bli så, säger Mikk och skrattar.

Till alla som kämpar

Helene hoppades, men vågade inte tro att det skulle ske.

– För mig är det så overkligt så jag kan inte ens sätta ord på det och vad det kommer betyda och för alla dem som kämpar: alla föräldrar, alla barn, alla syskon som inte vet vad det är för något som familjen drabbats av. Det här är till dem.

Mikk och Helene förlorade tre barn och deras ideella arbete med Willefonden hyllas av forskare världen över, och av föräldrar till drabbade barn. Bara här i Sverige har de hjälpt hundratals familjer.