Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Daniel räddade ettårig flicka från att drunkna

Av: 

Susanna Vidlund

Daniel Risberg arbetar till vardags som brandman. När den lilla flickan föll i badtunnan och påträffades livlös, kavlade han upp ärmarna och satte igång med HLR. Någon minut senare vaknade den lilla flickan till och kunde andas igen.
Daniel Risberg arbetar till vardags som brandman. När den lilla flickan föll i badtunnan och påträffades livlös, kavlade han upp ärmarna och satte igång med HLR. Någon minut senare vaknade den lilla flickan till och kunde andas igen.

SVENSKA HJÄLTAR

Snacka om att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Brandmannen Daniel Risberg, 43, var på gården för att hjälpa till med att gräva för en elkabel när olyckan var framme.

– En tjej kom springande med ett barn på armen. Jag såg inget liv, berättar han.

Daniel Risberg från Avesta arbetar som brandman, men den här helgen var han ledig och tillbringade den på en hästgård utanför Uppsala.

– Jag har kört grävmaskin tidigare vid sidan om så jag hjälpte en kompis att gräva för att dra en elkabel, berättar han.

Lördagen den 19 juni var stekhet och det började bli sent på eftermiddagen. Under dagen hade Daniel fått ta ett antal pauser för att gå in och dricka vatten. Då mötte han familjen som bor där och såg barnen leka, inklusive den lilla flickan som familjen var barnvakt åt.

– Det var lite varmt i maskinen, så jag såg fram emot att avsluta för dagen, berättar han.

Men Daniel hann aldrig avsluta sitt arbete den dagen, i stället blev han avbruten.

– Min kompis kom springande. Han viftade och hojtade att jag skulle komma.

Precis när Daniel skulle hoppa ur grävmaskinen kom en tjej springande med ett litet barn på armen. Daniel såg direkt att flickan, som är ungefär 1,5 år, var livlös.

– Jag visste inte vad som hade hänt men jag såg att hon var blöt i håret och misstänkte att hon hade varit i vatten. Jag påbörjade hjärt-lungräddning ganska omgående.

Föll ner i badtunnan

Det visade sig att flickan i ett obevakat ögonblick hade lyckats smita ut och klättrat upp i badtunnan, fallit i vattnet och påträffats livlös. För Daniel föll det sig naturligt att sätta igång med de livräddande insatserna.

– Vi har ju övningar i jobbet, och det här faller ju inom ramarna för det. Jag har gjort det här några gånger, men det är klart att det blir något annat när man inte är i tjänst. På stationen hinner man ju förbereda sig lite, men här tog det bara några sekunder så var jag mitt inne i olyckan.

Daniel gjorde kompressioner med ena handen på barnets bröstkorg.

– Man ska helst inte trycka med båda händerna. Då får man för stor kraft och kan skada organen. Jag gjorde HLR och det kom ut lite vatten ur munnen. Efter ytterligare ett tag började hon att försöka ta lite andetag och hon rörde lite på sig.

När den lilla flickan visade livstecken tog Daniel en kort paus, men sen ”körde han på ett tag till”.

– Man ska understödja ett tag även om personen börjar visa livstecken. Annars kan det gå tillbaka. Men efter en stund började flickan hosta och grina och då slutade jag.

Samtidigt som Daniel gjorde livräddande insatser, ringde andra 112. Inom en kvart anlände en ambulans och flickan fördes till sjukhus. Senare kunde man konstatera att hon var oskadd.

”Hela ens värld rasade”

Daniel övernattade på gården eftersom han skulle avsluta grävjobbet. Dagen efter fick han träffa flickans familj som belönade honom med en stor blomsterbukett.

– De var tacksamma och det var roligt att få uppskattning för det man gjort.

Flickans mamma berättar om chocken när de fick reda på vad som hade hänt.

– Vi firade vår tioårsdag med en hotellövernattning i Sigtuna, därför hade vi barnvakt. Vi hade precis skålat i champagne och gått ut på en promenad när telefonen ringde. Det var fruktansvärt, hela ens värld rasade samman.

Hon är oerhört tacksam över att Daniel kavlade upp ärmarna och räddade livet på deras barn.

– För mig kommer han alltid vara en hjälte. Jag kommer att vara evigt tacksam för att han fanns på plats och utan att tveka räddade livet på vår dotter. Jag har allt att tacka honom för. För mig och våra familjer är han en äkta hjälte. Att han dagen efter knappt förstod att den jättestora blombukett jag köpt var till honom visar på hur självklart han tyckte hans ingripande var. Som sagt: En äkta hjälte.

Mår bra i dag

Daniel ser sig inte själv som någon hjälte, även om hans insatser var avgörande för barnets överlevnad.

– Jag vill absolut inte nominera mig själv på något vis här. Men det är fint att flickans mamma gjort det för att visa sin uppskattning.

Nu ser Daniel Risberg fram emot sin semester i augusti.

– Det blir väl inga storslagna planer, i och med corona och allt. Men lite bad och umgänge med vänner blir det väl.

För den lilla flickans del väntar inskolning på förskolan efter sommaren.

– Det är så fantastiskt. Hon är sig själv, har lite mardrömmar och så, men vi är otroligt lättade och i chock över att hon mår så bra som hon gör. Det har vi Daniel att tacka för, säger mamman.

Så gör du HRL:

  • Så gör du HLR på barn och ungdomar
  • Så gör du HLR på barn under 1 år
  • Så gör du HLR på vuxna

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tindra blev påkörd av en buss – två gånger

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Svenska hjältar

Uppsala

Drunkningsolyckor

Familj

Barnsäkerhet

Hjärt-lungräddning, HLR