PRESENTERAS AV

Albin Blomster, 14, hjälper flyktingpojkar på fritiden

Nu prisas han för sina integrationsprojekt

1 av 2
SVENSKA HJÄLTAR

När Sverige tog emot ett stort antal flyktingar från Syrien och Afghanistan valde Albin Blomster att stå upp för sina medmänniskor.
Sedan två år tillbaka driver 14-åringen flera projekt för att integrera ensamkommande flyktingbarn.
– Det är viktigt att hjälpa till, säger Albin.

Själv spelar Albin anspråkslöst ner sin roll, men han har redan fått pris av Raoul Wallenberg-akademin för sitt engagemang. Sedan två år tillbaka – en sjundedel av hans livstid – hjälper han flyktingpojkar att integreras i Sverige.

– Jag brukar hjälpa dem med att vara lärare en gång i veckan, och sen brukar jag visa dem våra traditioner och visa dem Sverige. Man ska hålla på med något man tycker är kul, och det tycker jag att det här är, säger Albin.

När hans mormor under flyktingkrisen 2015 blev god man för två ensamkommande barn blev även Albin engagerad i ämnet.

– Under vintern blev min mormor god man för två pojkar och då började jag hjälpa till som lärare för dem en gång i veckan.

”Jag tycker att det är så Sverige ska funka”

Sedan dess har han tagit med flera unga på sportevenemang, dragit igång läxhjälp och umgås med dem för att integrera dem i Sverige.

– Det är viktigt att hjälpa till. Annars blir de instängda i sitt eget samhälle. Jag tycker att det är så Sverige ska funka, att alla ska kunna prata med varandra utan problem. Alla i världen ska få träffas i Sverige oavsett var man kommer ifrån.

Hur hinner du med skolan och läxorna när du hjälper till?
– Det är inga problem att hinna med det här, det är ju ett fritidsämne för mig också, säger Albin som lyckats få med sig sina två kusiner och mamma att också delta i arbetet.

Hur kommer du fortsätta ditt arbete med det här?
– Det är bara att fortsätta göra aktiviteter med dem. Kämpa med dem, gå med på fler manifestationer för dem, bara fortsätta arbetet och uppmärksamma ämnet i media.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM