Årets Livräddare

Sexbarnsmamman tillbaka i Edsbyn efter branden

Välkomnades av tusentals jublande grannar och kändisar

Av: 

Angelica Öhagen

Carolina Byrmo

Nora Fernstedt

SVENSKA HJÄLTAR

Knappt fem månader efter branden i familjevillan återvände sexbarnsmamman Emma Schols till Edsbyn.
Sittande i rullstol med familjen vid sin sida hyllades hon av tusentals.
– Jag är tagen och rörd och jättetacksam, säger Emma Schols.

Sexbarnsmamman Emma Schols möttes av jubel och stående ovationer under söndagskvällen när hon återvände till Alfta. Det var första gången hon var tillbaka sedan morgonen i september när hon räddade sina sex barn ur ett brinnande hus. Med yngsta dottern Mollie i famnen och familjen vid sin sida rullades hon in på isen i Alfta ishall efter välgörenhetsmatchen Playing for Emma. Under kvällen hade ett kändislag, med Carola i spetsen, mött det nystartade laget Alfta Night Hawks. Alla intäkter från biljettförsäljningen gick till arbetet med att bygga upp familjens villa igen.

– För mig var det alldeles självklart att vara med i det här eventet som hela bygden gått ihop och gjort för Emma och familjen, säger Carola.

Andra i kändislaget var Pernilla Wiberg, Nanne Grönvall, Nina Söderquist, Ellen Bergström och Anna Haag. Men det var inte ishockeyn som stod i centrum för kvällen, utan Emma och familjen. In i det sista var det oklart om Emma skulle vara tillräckligt stark för att vara med.

– Det är helt ofattbart och underbart att kunna vara här. Jag är tagen och rörd av engagemanget, och jättetacksam, sa Emma efteråt.

Emma Schols mottogs med jubel

Bygga upp huset igen

Arrangören för Playing for Emma var Christer Johansson från humorgruppen Småstadsliv. Han berättar att de 1 000 biljetterna till evenemanget sålde slut på bara två veckor.

– Det är en stor kick. Jag känner familjen och vet att de behöver hjälp. Det här är en liten bygd och alla har ställt upp. Det värmer i hjärtat att kunna bidra.

Gång på gång har bygden visat hur de ställer upp för familjen. Kort efter branden i höstas fick en insamling som diakon Christer Schwartz startade in över 400 000 kronor. Tack vare det, och hjälp från ideella krafter, har arbetet med att bygga upp familjens hus kunnat påbörjas. Efter Aftonbladets publicering i helgen kom det in ytterligare 170 000 kronor.

– Det är ett enormt engagemang för familjen nu från människor i hela Norden. Det är väldigt fint att se, säger Christer Schwartz.

Kvällen i Alfta ishall beskriver han som helt fantastisk.

– Det var en väldigt speciell känsla hela kvällen, särskilt när Emma och familjen kom ut. Det blev tvärtyst och sen reste sig alla drygt 1 200 personer och stod upp och applåderade. Det är en upplevelse jag bär med mig livet ut.

Carola var en av artisterna som uppträdde

Självklart att ställa upp

Spelarna som deltog i kändislaget var alla väldigt tagna efteråt. Anna Haag säger att hon svarade med vändande mejl när hon fick frågan om att delta.

– Det Emma gjorde går inte att sätta ord på, det är någonting utöver förståndet. Det är någonting annat som kickar in och att hon sitter här i dag är fantastiskt, säger Anna Haag.

I sociala medier beskriver flera i publiken kvällen som magisk.

– Jag önskar att det som hände dig och din familj aldrig hänt, men jag vill ändå tacka Emma Schols för den magiska kvällen i Alfta, skrev besökaren Emelie efteråt.

Anna Haag var en av spelarna i kändislaget – och hon gjorde ett mål.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

Aftonbladet

/

Svenska hjältar

/

Årets Livräddare

LÄS VIDARE

”Jag tänkte att jag måste få ut barnen – sen kunde jag dö”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Emma Schols

Edsbyn

Jon Henrik Fjällgren

Pernilla Wiberg

Anna Haag

Ellen Bergström