Nu samlar Johan alla golfare – i kampen mot cancer

Drar in minst 200 000 kr till cancerforskning

ÅKERSBERGA. Johan Dagerhamn, 45, har överlevt två olika sorters cancer.

På lördag ordnar han en stor golftävling med kända profiler, som drar in över 200 000 kronor åt andra drabbade.

– Jag unnar mig att göra det jag vill, jag vet att allt kan ta slut fort.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Som 24-åring fick Johan Dagerhamn testikelcancer. Många år senare kom en ny tumör som satt riktigt illa till: På kroppspulsådern vid en ryggkota.

– Visst har jag varit livrädd för att dö. Tidigare var jag bitter och undrade varför just jag drabbades två gånger. Nu har det släppt. Jag har sett många yngre få cancer, och när jag har sett hur de och deras familjer kämpar skulle jag byta plats med vilket sjukt barn som helst direkt, säger Johan.

Nu är hans stora mission att hjälpa andra drabbade och deras anhöriga. Förutom sitt heltidsjobb som skyddsvakt på Riksdagen lägger han flera timmar om dagen på jobbet med Matchen mot cancer, som projektet heter.

”Ville visa mig stark”

I takt med engagemanget har känslorna kommit fram med stormsteg.

– I alla år har mitt skydd varit att säga att allt är okej. Men här om veckan brast allt under ett möte och jag började storgråta. Det är svårare som man att prata om sådant här – man vill visa sig stark.

Efter det har gråten kommit fram fler gånger, bland annat inför en samling funktionärer.

– Det kändes pinsamt först, men sedan kom en man som jag aldrig sett fram och kramade mig, och sa att jag satt ord på de känslor han haft under många år. Jag tänker att jag kan hjälpa andra både genom att dra in pengar och genom att visa känslor om hur det kan vara att drabbas av cancer.

Kända ansikten dyker upp

På lördag är det dags för belöningen för Johans arbete – golfmatchen på Åkersberga golfklubb. Deltagare är bland andra Torgny Mogren, längdskidor, Anders Timell, programledare, Anette Norberg, curling och Jan Johansen, artist. Pengarna – över 200 000 kronor – går till Barncancerfonden, Radiumhemmet och Cancerrehabfonden.

Genom sina sjukdomar har Johan fått känna på hur det är att känna sig riktigt svag och hur viktigt det är att få stöd på olika sätt. Testikelcancern blev han fri ifrån efter cellgifter i ett halvår. När han drabbades andra gången blev allt värre. Vid operationen 2014 fick de skära upp Johan 55 centimeter för att få bort den aggressiva tumören.

– Det var en väldigt tuff period efteråt. Det tog en vecka innan jag ens kunde sitta upp och det tog tid innan jag ens kunde gå på toa själv. Jag fick dessutom proppar i lungorna. Ett tag var jag nära att ge upp och bara sluta ta cellgifterna, berättar han.

Gifte sig mitt i sjukdomsförloppet

Mitt i allt detta så slog Johans envishet igenom – han inte bara kom igen fysiskt, utan gifte sig. Bröllopsdagen var redan bokad och hundra gäster inbjudna.

– Jag var mitt i behandlingen med cellgifter, men jag skulle gifta mig till varje pris. Jag sa att antingen måste jag ta med en sköterska eller doppstativ med cellgifter, säger Johan och ler vid minnet.

– Det blev en speciell dag och jag var jätteglad. Men någon brudvals orkade jag inte med.

Hur har sjukdomen påverkat din syn på livet?

– Innan lade jag mer pengar på hög och tänkte framåt, jag ville spara till en dyr fin bil och sådana saker ... Nu unnar jag mig mer direkt. Jag vet att det kan gå fort. Och så är det skönt att kunna släppa ut känslorna mer än innan.

Biverkningarna efter behandlingarna är kvar: Nervskador i fötterna och förlorad hörsel med 65 procent. Och kanske det smärtsammaste – att inte bli biologisk pappa.

– Vi har försökt även med IVF. Det funkade inte. Nu har vi börjat en utredning för adoption.

Är du rädd att drabbas av cancer igen?

– Nej. Jag vet att om det skulle komma tillbaka har jag inte lika bra odds som andra eftersom kroppen tagit stryk av cellgifterna. Men eftersom jag klarat mig två gånger kanske jag skulle klara även en tredje.

Och Johan fortsätter att se framåt. Han planerar redan nästa års golftävling och har ett nytt mål: En stiftelse och en mötesplats i Stockholm för att hjälpa cancersjuka och deras anhöriga på många olika sätt.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.