Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Hunden Balthazar räddade kvinna från att frysa ihjäl

Av: 

Olof Adlercreutz

SVENSKA HJÄLTAR

Trots mattes försök var Berner Sennen-hunden Balthazar fast besluten om att gå vänster vid vägskälet.

När Sonja Aroma kom fram till snödrivan såg hon varför.

– Han markerade att det var någon där, sen såg vi att det var en tjej som grävt ner sig i snön, säger Sonja.

Plötsligt vägrade Sonjas hund Balthazar att följa med på promenaden. Hur mycket Sonja och väninnan Helena än trugade var han fast bestämd. Temperaturen var nedåt 30 minusgrader den där vinterkvällen, och vännerna hade bestämt sig för att ta en tur med sina hundar.

– Jag minns att det var riktigt, riktigt kallt. Vi skulle gå en annan väg, men min hund markerade och ville gå åt andra hållet. Vi tänkte att det inte spelade någon roll, så vi gick dit han ville gå, säger Sonja.

Vännerna lät hunden Balthazar gå före. Vid en snödriva stannar Balthazar plötsligt upp och markerar mot sidan av vägen. Sonja och hennes vän hör då sorgesam musik vagt spelas upp från en liten högtalare.

– Vi skulle gå förbi och då hör jag såhär musik. Vi gick fram till snödrivan och då hittade vi en tjej som begravt sig under snön där, säger Sonja.

”Hon var helt blå i fötterna”

Den unga kvinnan som lyssnade på musiken var kraftigt nedkyld och hade, skulle det visa sig senare, bestämt sig för att ta sitt liv efter en tragisk händelse som drabbat hennes familj. Och utan Balthazars agerade var risken att hon hade lyckats överhängande.

– Hon var helt blå i fötterna, hon hade bara gummitossar på sig. Min bil hade värme, så vi for direkt till vårdcentralen.

Sonja och väninnan körde snabbt kvinnan till sjukhuset där hon blev omhändertagen och fick kontakt med psykiatrin. Kvinnan, som valt att vara anonym, vill tacka Sonja och hunden Balthazar för deras agerande.

– Jag är mycket tacksam för att Sonja och hennes hund hittade mig den där januaridagen och att hon såg till att jag fick träffa läkare, säger kvinnan.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Hundar

Svenska hjältar

Goda nyheter