PRESENTERAS AV

Hjältar är vi allihopa

avMattias Sandberg

”De har gjort hela skillnaden i andras liv”

1 av 7

Nu är det klart – årets Svenska Hjältar är här.

1 800 nominerades, 6 valdes ut.

– Det har varit ett fruktansvärt svårt arbete för oss i juryn, säger Stefan Einhorn.

I höst var den tillbaka – Aftonbladets succésatsning Svenska Hjältar.

För tredje året i rad skulle juryn hitta hjältar till de sex kategorierna och i september började jakten. Nomineringarna strömmade in från dag ett. Alla ville att just deras hjälte skulle uppmärksammas.

Så juryns arbete blev svårare än någonsin.

”Inte lätt att välja bland alla”

Årets nominerade hade räddat människor från att dö, kämpat mot orättvisor och vågat ingripa. Långt utanför rampljuset – och utan en tanke på sig själva.

– Det är verkligen inte lätt att välja ut några stycken när det finns så många fantastiska hjältar. Diskussionerna har stundtals varit väldigt intensiva, säger Stefan Einhorn.

Men efter flera månader av högljudda sammanträden kunde de tio jurymedlemmarna enas om årets Svenska Hjältar.

Liv. Madelene. Moussa. Sam och Stina. Anna. Och Hossein.

Sju helt vanliga människor som utfört otroliga hjältedåd.

– De här personerna är förebilder för oss alla. Deras handlingar har gjort hela skillnaden i andra människors liv. Så vi var helt eniga om att de skulle få titeln, säger Stefan Einhorn.

Men trots att årets hjältar bland annat hjälpt hemlösa, förhindrat en våldtäkt och räddat liv har de aldrig tidigare fått den uppmärksamhet de verkligen förtjänar.

Men den 14 december är det dags.

”Svenska Hjältar finns i vårt hjärta”

Då hyllas de i en direktsänd gala i TV 4. Medan kändisarna sitter i publiken riktas strålkastarljuset mot årets hjältar på scen.

Förra året följde över en halv miljon tv-tittare den känslosamma ceremonin. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin tror på betydligt fler tittare i år och säger att projektet har en självklar plats på tidningen.

– Det här är en viktig motkraft mot vår egen fixering vid negativa nyheter. Vi på Aftonbladet har även ett hjärta. Där inuti finns Svenska Hjältar. Det är vårt sätt att visa att det goda inte är självklart. Det måste göras.