PRESENTERAS AV

Shaima och Faiza räddade kvinnan från lägenhetsbranden

Foto: Privat/TT/Montage
Shaima Aziz och Faiza Laguir tilldelades diplom av Brandskyddsföreningen. (Den högra bilden har inget med texten att göra).
SVENSKA HJÄLTAR

Röklukten letade sig ut i trappuppgången från lägenheten de skulle besöka. Då tvekade inte Shaima Aziz och Faiza Laguir en sekund, skriver Eskilstunakuriren.

– Hon satt precis innanför dörren och väntade på att någon skulle rädda henne, säger Shaima till Aftonbladet.

Shaima Aziz och Faiza Laguir jobbar inom hemtjänsten i Eskilstuna. En tisdagskväll i början av februari var de på väg för att besöka en rullstolsburen kvinna i Skiftinge. Något fick dem att bege sig mot kvinnans lägenhet tidigare än vad som var schemalagt.

– Vi fick något slags känsla och kände att ”nu måste vi bara dit”, berättar Shaima.

Väntade på räddning

När de kom fram till huset möttes de av räddningstjänstens insatsledare. Det brann någonstans i huset.

– När de berättade vilken våning det brann på och efternamnet på dörren fick vi lite chock och panik. Vi vet ju att hon sitter i rullstol och sprang upp på en sekund. När vi kom upp kände vi röklukten i trappen, säger Shaima.

Röken kom mycket riktigt från den lägenhet de var där för att besöka. Tack vare att de hade nycklar kunde de snabbt få upp dörren. Där inne var brandröken tjock.

– Hon satt precis innanför dörren och väntade på att någon skulle rädda henne, säger Shaima.

De fick ut kvinnan ur lägenheten och ned för trapporna. På vägen ned mötte de fler brandmän som var på väg för att bryta upp dörren. Eftersom den redan var upplåst kunde släckningsarbetet istället strax inledas.

– På så vis kom vi in fortare. Det var väldigt nära att det hade kunnat bli en dödsbrand, säger räddningstjänstens insatsledare Joakim Lundholm till Eskilstunakuriren.

”Då hade vi kanske förlorat henne”

Kvinnan fördes till sjukhus i ambulans. Shaima och Faiza fick veta att utan deras snabba ingripande kanske hon inte hade klarat sig.

– Hade vi kommit bara 30 sekunder eller en minut senare hade vi kanske förlorat henne. Tack vare att vi kom tidigare än planerat och hade nyckel till lägenheten behövde brandmännen inte bryta upp dörren. Det hade tagit längre tid, säger Shaima.

I dag mår kvinnan bra och har fått annat boende i väntan på att lägenheten saneras. Under torsdagen tilldelades Shaima Aziz och Faiza Laguir diplom av Brandskyddsföreningen för det snabba ingripandet.

– Det känns skönt att ha gjort något bra, men jag tror att vem som helst skulle ha gjort samma sak, säger Shaima Aziz.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM