Svenska hjältars jury 2022 - de utser årets hjältar

Uppdaterad 2022-12-21 | Publicerad 2022-09-07

En flerfaldig världsmästare, en hyllad stjärnkock och författare och en älskad komiker.

Nu tar Carolina Klüft, Zeina Mourtada och Filip Dikmen plats i Svenska hjältars jury.

– Det är en stor ära och jag är jättestolt över att få vara med och lyfta hjältar, säger Zeina Mourtada.

Varje år nominerar tusentals personer sina vardagshjältar till Svenska hjältar. Av dem kommer en jury att utse sex hjältar som ska hyllas på den stora galan på Cirkus i Stockholm i december. I år antar tre nya medlemmar hedersuppdraget som medlemmar i juryn. En av dem är Zeina Mourtada.

– När jag fick frågan om att vara med trillade jag på riktigt av stolen, jag blev så glad för jag älskar Svenska hjältar och allt runt omkring.

Hon brinner för frågor om medmänsklighet och civilkurage och säger att det hon gillar mest med Svenska hjältar, och som hon tar med sig in i juryarbetet, är vikten av att lyfta personer som kan inspirera andra och som ger hopp inför framtiden.

– På förra årets gala satt jag bredvid Årets eldsjäl Najiba Mansouri och jag visste inte att hon var nominerad till en början. Men jag såg hennes pondus och det var någonting särskilt med henne. Och sen när man fick höra om hennes arbete för integration och allt hon gör och har gjort för att hjälpa andra. Alltså wow vilket imponerande driv!

Svenska hjältars jury har haft sitt första möte, under ledning av juryns ordförande programledare Kristin Kaspersen. Där har medlemmarna gått igenom några av de nominerade kandidaterna, vilket Zeina uppskattat.

– Jag älskar diskussionerna och att få möjlighet att utbyta tankar och se saker ur de andra jurymedlemmarnas perspektiv och genom deras erfarenheter. När jag kom till mötet hade jag några favoriter bland de nominerade men sen när jag fick höra de andras tankar växte helt andra hjälteinsatser. Alla i juryn är så fina människor och att få göra det här tillsammans med dem känns jättekul.

Svenska hjältars jury 2022: Kristina ”Keyyo” Petrushina, Zeina Mourtada, Janne Andersson, Marika Carlsson, Daniel Norberg och Kristin Kaspersen. Saknas på bild gör Carolina Klüft, Anders Bagge och Filip Dikmen.

Hyllar det goda i samhället

Även Carolina Klüft, verksamhetsledare för Generation Pep, och komikern Filip Dikmen är nya medlemmar i Svenska hjältars jury i år.

– Det känns oerhört hedrande att få hylla människor som gör att vårt samhälle blir så mycket bättre, säger Carolina Klüft.

Hon förtydligar vikten av att lyfta goda exempel för att inspirera andra.

– Det är tack vare det får vi ett samhälle som vi alla kan trivas i och vara stolta över, säger hon.

Förbundskapten Janne Andersson är en av dem som varit med längst i juryn. Han gör nu sitt tredje år.

– Jag är jätteglad för möjligheten att sitta med i Svenska hjältars jury. Jag tycker att vi har ett samhälle i dag där vi ofta belyser det som är negativt. Men det finns också mycket positivt i Sverige. Det finns många människor som gör väldigt mycket för många andra människor på olika sätt och det är dem vi pratar om här i Svenska hjältar-juryn, säger Janne Andersson.

Han säger att han är otroligt imponerad av personerna som blivit nominerade till Svenska hjältar, och att det är svårt att bara välja ut några som ska hyllas på galan.

– Alla nominerade är värda att vinna men det vi gör är att välja ut någon som kan vara det goda exemplet, det goda föredömet, så att vi lyfter den positiva kulturen som också finns i Sverige, säger Janne Andersson.

Keyyo, Marika Carlsson och Janne Andersson under jurymötet där de diskuterar nomierade till Svenska hjältar 2022.

”Min lärare är min hjälte”

Kristina ”Keyyo” Petrushina gör sitt andra år i Svenska hjältars jury. Hon kallar Svenska hjältar-galan för ”årets ljusaste och finaste kväll” och har själv erfarenhet av vikten av vardagshjältar runt om i landet. Det är särskilt en person hon vill lyfta.

– Det är faktiskt min datorlärare Anders på Bergaskolan i Dalarna som förutom att bjuda på mackor också lånade ut teknik som gjorde att jag kunde börja med YouTube, säger Keyyo som innan hon blev programledare drev en av Sveriges största Youtube-kanaler.

Även jurymedlemmen Daniel Norberg har en lärare som en av sina hjältar.

– Min musiklärare på högstadiet avsatte sina raster till att hjälpa mig och mina kompisar i min klass att spela i ett band. Så han fick aldrig ha några raster men vi fick spela musik, och det har inspirerat mig till att fortsätta med musik. Det var några minuter för honom i veckan och det har påverkat mig jättemycket i hela mitt liv så det var fantastiskt, säger Daniel Norberg.

Zeina Mourtada är en av tre nya medlemmar i Svenska hjältar-juryn i år. Här tillsammans med Daniel Norberg.

”Kastade av mannen från färjan”

Komikern och författaren Marika Carlsson har varit med och lyft vardagshjältar i Svenska hjältars jury i fyra år. Som ung fick hon också uppleva ett viktigt exempel på hur en medmänniska grep in för att hjälpa henne.

– Det var när jag var 15 år och på väg med färjan från Danmark till Sverige. Jag stod i kioskkön när en full svensk man skriker att han ska stå framför mig för han är svensk medborgare och jag är inte det. Kön är jättelång och ingen ingriper. Men till slut kom en dansk man och gav svensken en chans och sa att ”nu ber du flickan om ursäkt, annars går jag upp till kapten och ber honom köra in till kajen och kasta av dig”. Men svensken bad inte om ursäkt utan han skrek bara vidare.

Då gick den danska mannen upp till kaptenen, berättade vad som hänt och bad honom köra tillbaka till kajen.

– Sen kastade de av svensken på dansk mark och sen körde vi till Sverige utan honom. Det var verkligen en hjälteinsats. Det var civilkurage deluxe och det han gav mig var en bekräftelse om att det inte var okej att behandla mig på det sättet. Det han också gjorde var att läxa upp alla andra som stod i kön och säga att de var ”fega jävlar” som inte vågade göra någonting. Så han lärde även dem att man kan göra någonting för en annan människa och det bär jag med mig fortfarande. Den insatsen kommer jag aldrig att glömma, säger Marika Carlsson.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!